Најновије

ДИВАЦ УШАО У КУЋУ СЛАВНИХ! Његов говор пред целом планетом оставиће вас без текста! Овим речима изазвао је аплауз целе дворане! (ВИДЕО)

Нова велика част припала је нашој кошарци. Владе Дивац примљен је у кућу славних у Спрингфилду, а том приликом одржао је говор који ће се дуго памтити и препричавати.

Владе Дивац (Фото: јутјуб)

"За мене је, када се о кошарци ради, то заправо о љубави. Добра ствар је што сам уз себе имао мог агента, Марка Флечера, да успуд зарадим и неке паре", почео је Дивац уз осмех, али и исту такву реакцију целе хале испуњене кошаркашким легендама.

Говор је наставио управо истицањем важности љубави:

"Мислим да вам љубав даје слободу и снагу да онај најбољи део себе делите са другима и да их инспиришете. Љубав вам даје моћ да од немогућег правите могуће. Као и у животу, и у кошарци морате да дајете да бисте добили. На терену не дајете од себе само лопту некоме другоме, дајете физичку и психичку снагу, улажете у то своју страст, таленат, веру у саиграче. Тако се та моћ умножава и цела екипа побеђује", наставио је наш некадашњи репрезентативац.

О дефиницији кошарке потом је рекао следеће:

"Кошарка вам је на потпуно супротном крају од себичности. Она почива на давању, на бризи једних за друге. Као и у животу, да бисте били успешни у кошарци, морате понекад да идете до крајњих лимита. Али, оно што увек морате је да склоните у страну 'ја' и да усвојите 'ми'. Јер, као што сви знамо, нема слова 'ј', 'а' у речи 'тим'. Ваше такмичење увек се огледа кроз ваше предности и слабости. Без победа али и без пораза, не можете да успете у кошарци. Она не искључује, она укључује", рекао је Дивац.

О укључивању је управо говорио у следећем сегменту:

"Кошарка укључује људе различитог порекла, расе, националности... Захваљујући визији Џерија Веста, ја сам један од првих страних кошаркаша који су драфтовани и заиграли у НБА лиги. Тај ризик, да отворите врата нечем новом, омогућио је Џерију Весту да мени оствари снове. А у том процесу, НБА је постао од 'америчког сна' највећи кошаркашки бренд на планети. Хтео бих да се захвалим људима који су помогли да се ово деси и да овде стојим пред вама", истакао је Дивац.

Тада је набројао следеће личности:

"Хвала мојим тренерима из Југославије. То су Никола Опачић, Киме Богојевић, Дуле Вујошевић, Крешо Ћосић, (Светислав) 'Кари' Пешић, Дуда Ивковић. Хвала мојим саиграчима са којима са играо у Европи, неки од њих су ту сада - Дино Рађа, Добраш, Никола Лончар...", рекао је Дивац и застао.

А онда се сетио крвавог распада Југославије и овим речима изазвао аплауз целе дворане:

"Иако су политика, рат и мржња покушали да нас раставе, нису успели у томе. Нису знали да је наша љубав једних према другима јача од те мржње које су пробали да нам уграде. Људи Балкана су као једна дисфункционална породица. Можемо ми да се бијемо и свађамо, али на крају крајева - ми јесмо породица", поручио је Владе Дивац.

Он се захвалио својим НБА тренерима, саиграчима попут Криса Вебера и Пеђе Стојаковића који су били у дворани, те породици.

"Хвала, наравно, свим мојим навијачима, широм света. Хвала за љубав, енергију и подршку, нарочито за моје навијаче из породице Лејкерса и Кингса. Хвала и свим љубитељима кошарке из Србије", рекао је на енглеском, па на српском изговорио "Хвала!".

На крају, говор је завршио следећим речима:

"Кошарка вам је као живот, игра. Зато, хајде да играмо најбоље што можемо док смо још ту, уз љубав, саосећање, несебичност, фер-плеј и подршку једни другима да будемо боља људска бића. Хвала вам!", закључио је Владе Дивац.

Када се Бјелица враћа сазнајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА