Најновије

АМЕРИ ПОСЛАЛИ ШПИЈУНА КОД ПУТИНА ПА НАПРАВИЛИ ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Ево када је ЦИА морала да га склони из Москве! (ВИДЕО)

У сасвим тајној мисији 2017. године, Сједињене Државе успешно су извукле из Русије једног од својих највише позиционираних шпијуна који је деловао унутар руске владе. То је потврдило неколико званичника Трампове администрације који су директно били упућени у ову акцију, сазнаје CNN.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Особа која је била укључена у операцију рекла је да је извлачење Руса уследило јер су Доналд Трамп и његова администрација непрестано немарно и површно поступали са поверљивим подацима што је довело у опасност америчког шпијуна и његово откривање.

Одлука о тзв. спровођењу 'екстракције' догодила се убрзо након састанка у Овалној соби у маја 2017. на којем је Трамп разговарао с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и руским амбасадором у САД-у, Сергејем Кисљаком. Тадашњи директор ЦИА-е Макл Помпео рекао је високим званичницима Трампове администрације да се о тајном извору већ зна превише информација. Стога су такву операцију извлачења покренули обавештајци као једини начин да се спаси доушник кад се процени да је у непосредној опасности.

Упитана за коментар, Британи Брамел, шефица односа с јавношћу у ЦИА-и, рекла је за CNN: "Ваш наратив да ЦИА доноси одлуке о животу или смрти на основу било чега другог осим објективне анализе и прикупљања података, једноставно није истинита. Нетачна су нагађања да је председниково понашање са најосетљивијим подацима, којима он свакодневно има приступ, потакнуло наводну операцију извлачења.

"Портпарол државног секретара Микла Помпеа одбио је да кментарише случај. Стефани Гришам, главна секретарка Беле куће за односе с јавношћу ипак се огласила: "CNN-ово извештавање није само нетачно, већ има потенцијал да доведе нечији живот у опасност." Ипак, CNN-у је чак пет веродостојних извора из Конгреса, Трампове администрације и обавештајних агенција потврдило је да се цела акција одвијала управо због неодговорног понашања Трумпа и његове администрације с тајним обавештајним подацима.

Та забринутост се додатно повећала након спорног Трамповог састанка с Лавровим и Кисљаком у мају 2017. Неколико недеља касније, тачније у јуну исте године, Трамп се на окупљању Г20 у Хамбургу нашао у четири ока с Владимиром Путином и након састанка одлучио на врло неуобичајени потез.

Наиме, након разговора с Путином, одузео је све белешке преводиоцу који је једини присуствовао састанку двојице председника. Након тога, обавештајци су поновно су изразили забринутост због тога што је председник можда неопрезно разговарао о тајним подацима које му достављају обавештајне службе у вези Русије.

Информацију о америчком тајном извору унутар руске владе имала је само неколицина највиших звничника америчке владе и обавештајних агенција. Према једном извору, осим споменуте особе унутар руске владе није постојао тако поуздан човјек који је имао приступ тако важним информацијама о Путину. ЦНН стога не жели да обављује детаље које има о шпијуну да га не би довео у опасност идентификацијом.

Тајно уклањање овако високопозиционираног човека блиског Путину оставило је САД без једног од кључних извора о унутрашњем деловању Кремља и плановима руског председника у тренутку кад расту тензије између две земље. Америчка обавештајна заједница сматра Русију, заједно с Кином, двема највећим претњама америчкој националној безбедности.

"Учињена је непроцењива штета јер не можете преко ноћи створити такве везе и заменити тако важног човека", рекао је бивши високи обавештац за CNN.

Амерички обавештајни званичници из времена Барака Обаме већ су били забринути за сигурност дотичног, али и других америчких доушника у Русији због вишегодишње сарадње с САД-ом. Те забринутости су се појачале почетком 2017. након што је америчка обавештана заједница објавила извештај о руском уплитању у изборе 2016. у којем је речено да је Путин особно наредио ту акцију.

У првим месецима доласка Трампове администрације, однос с тајном обавештајном службом и поступање с тајним подацима додатно је забрињавало службенике обавештајних служби. Кад су коначно донијели ту тешку одлуку, о томе су обавестили Трампа и врло мали број високих званичника. Детаљи операције извлачења из Русије остали су тајни, а не зна се ни где је. Председник је претходно обавијештен о извлачењу, заједно с малим бројем високих дужносника. Детаљи самог вађења остају тајни, а не зна се ни где је данас особа која је годинама користила САД.

Три земље се ујединиле, за два дана се све мења! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА