Најновије

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ОПЛЕО ПО УСТАШАМА: "Власт у Хрватској нема капацитете да реагује"

Историчар Иво Голдштајн изјавио је да десничарска хрватска власт нема капацитете да учини нешто што би онемогућило инцидент са италијанским фашистима.

Усташки графит (Фото: Јутјуб)

Поводом недавног инцидента у Ријеци, када је група италијанских фашиста развила заставу Краљевине Италије на Гувернеровојј палати, поводом 100. годишњице од окупације тог града, Голдштајн је сагласан да хрватска власт толерише филоусташке инциденте, па је тешко очекивати да ће свим срцем сузбијати профашистичке испаде суседних нација.

"Откуд нашој власти право да брани Италијанима да се присећају да су некад давно владали Ријеком и Истром, кад наша председница сматра да помињање Херцег-Босне у Томпсоновој песми 'Лијепа ли си' није никаква провокација? У песми, дакле, у којој се 'Херцег-Босна' - ма што то значило - представља практично као део Хрватске. Према томе, у том смислу ми нисмо чисти", рекао је Голдштајн за ријечки "Нови лист".

Указује да хрватска власт нема ни веродостојности, ни снаге, ни жеље да се позове на Јосипа Броза Тита, који је, борећи се за југославенску северозападну границу, на Вису рекао: "Туђе нећемо, своје не дамо".

Голдштајн подсећа да је Тито тада изричито споменуо Ријеку, Истру, Словеначко приморје и Корушку и истакао да се "ради о исправљању прошлих неправди, Версајског, Рапалског и других уговора".

Прошле седмице, додао је, била је 75. годишњице те Титове значајне изјаве.

"Тито је одбранио северозападну границу Југославије, али и данашње границе Хрватске и Словеније. Према томе, те Титове речи требало би и данас поновити, оне би и данас требало да буту светло и путоказ да се каже: 'Еј, ви тамо, станите мало: туђе нећемо, своје не дамо!'”, навео је Голдштајн.

Ово је нови гаф Колинде Грабар Китаровић! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА