Најновије

ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ РАЗГОВОРА ПУТИНА И ТРАМПА: До сада су се чули најмање 15 пута! Ово су биле главне теме!

Амерички председник Доналд Трамп причао је приватно са руским колегом Владимиром Путином најмање 15 пута откако је ступио на дужност 2017. године. 

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: ria.ru)

Њихове конверзације дуго су већ предмет истраге и спекулација, с обзиром на уплитање Кремља у председничке изборе који су Трампа довели на власт, али се сада, након украјинског скандала, посматрају под новим светлом, пише Вашингтон пост.

Скандал је избио 25. јула кад је објављен груби транскрипт Трамповог разговара са украјинским председником Володомиром Зеленским, од којег је затражио да истражи пословање Џоа Бајдена и његовог сина Хантера у Украјини.

Председник Обавештајног комитета Представничког дома Адам Шиф, демократа из Калифорније, рекао је да је Конгрес посебно заинтересован да пронађе снимке Трампових разговора са Путином, посебно ако се не чувају на уобичајен начин. Иако је Кремљ говорио да не жели да се њихове конверзације објаве, Путин је у среду рекао да не би био против тога.

Ево када су се и о чему водили разговори између два лидера, према саопштењима из Беле куће, Кремља и њиховим изјавама:

28. јануар 2017. – позив након Трампове инаугурације трајао је сат времена, а он и Путин су разговарали о Сирији и претњи Исламске државе, те истакли да је овај "позитиван позив значајан почетак унапређења односа између Сједињених Држава и Русије којем је потребна поправка".

Путин је поменуо могуће продужење споразума из 2010. који се односи на размештање америчких и руских нуклеарних бојевих глава. Трамп је упитао помоћнике о чему се ради у том споразуму – познатом као Нови СТАРТ – пре него што га је одбацио.

3. април 2017. – Трамп је позвао Путина након терористичког напада на метро у Санкт Петербургу и изразио "најдубље саучешће жртвама, њиховим вољенима и руском народу".

2. мај 2017. – Разговарали су о Сирији и Северној Кореји.

7. јули 2017. – Два лидера срела су се по први пут лично, на маргинама самита групе Г20 у Хамбургу, Немачка. На састанку је био и тадашњи државни секретар Рекс Тилерсон, који је рекао да је разговор трајао два сата и да се дотицао рата у Сирији. Касније истог дана, Трамп и Путин су разговарали за вечером лидера Г20. Трамп је, како су пренели званичници, пришао Путину и једина трећа страна у њиховој конверзацији био је преводиоц руског председника.

11. новембар 2017. – Након што је Бела кућа саопштила да неће бити формалног састанка између Трампа и Путина на конференцији Азијско-пацифичке економске сарадње (APEC) у Данангу, Вијетнам, амерички председник је рекао да је незванично причао са руским колегом на скупу. Трамп је рекао да је са Путином разговарао "кратко два-три пута", углавном о Сирији и руском уплитању у изборе.

"Рекао ми је да се није мешао", изјавио је касније Трамп.

21. новембар 2017. – Два лидера разговарала су око сат времена телефоном о америчко-руским односима и рату у Сирији.

14. децембар 2017. – Трамп се телефоном захвалио Путину због "одавања признања снажној америчкој економији" на годишњој прес конференцији. Такође су помињали Северну Кореју.

17. децембар 2017. – након што су амерички обавештајци упозорили Русе на терористичку заверу у Санкт Петербуругу, Путин је назвао Трампа да му се захвали на томе. Бела кућа је навела да се Путин захвалио и честитао Централној обавештајној служби (ЦИА) и директору Мајку Помпеу, а да је потом Трамп честитао Помпеу и његовом тиму.

12. фебруар 2018. – Трамп је позвао Путина да изрази саучешће након авионске несреће у којој је погинула 71 особа. Такође је било говора о мировном процесу између Палестине и Израела и о Северној Кореји.

20. март 2018. – Трамп је честитао Путину на поновном избору за председника. Медији су касније пренели да су Трампу дате инструкције с упозорењем да му не честита. Недељу дана касније Кремљ је објавио да је Трамп предложио састанак с Путином у Белој кући, што би била прва посета руског лидера од 2005.

16. јули 2018. – Трамп и Путин срели су се на билатералном самиту у Хелсинкију и разговарали два сата уз присуство преводиоца, након чега су одржали 46-минутну прес конференцију на којој је Трамп рекао како је његов руски колега "снажно" порекао своје уплитање у америчке изборе. Детаљи читавог разговора никад нису изнети, али је ту и тамо нешто "процурило", па се тако пренело да је Трамп рекао Путину да ће америчке трупе остати у Сирији док Иранци не оду, а Кремљ је причао о "споразумима" постигнутим током разговора, али поново без детаља.

30. новембар 2018. – Трамп и Путин били су на самиту Г20 у Буенос Ајресу, Аргентина, али је амерички лидер отказао планирани састанак неколико сати након него што га је Кремљ најавио, кривећи за то руску заплену украјинских бродова у Црном мору. Међутим, медији су касније пренели да су два лидера уз присуство руског преводиоца разговарали 15-так минута у опери, како се наводи о будућем потенцијалном сусрету, ситуацији у Украјини и Сирији.

3. мај 2019. – Трамп је објавио да је са Путином разговарао о окончању истраге специјалног саветника Роберта Малера о уплитању Русије у америчке изборе, али да му није рекао да се не уплиће у следеће. Касније је саопштено да је разговор трајао око сат времена и да су се два лидера дотакла нуклеарних споразума, Северне Кореје, Венецуеле и трговине.

28. јуни 2019. – Трамп и Путин разговарали су на маргинама самита Г-20 у Осаки, Јапан. Током 90-минутног разговора Путин је позвао Трампа у Москву на прославу 75. годишњице краја Другог светског рата 2020.

31. јули 2019. – телефонски разговор водио се око великих шумских пожара у Сибиру и трговине. Америчко саопштење о дијалогу између Путина и Трампа стигло је неколико сати након руске објаве.

Русија уништава Амере повлачењем долара! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА