Најновије

ПУТИН СЕ ЧУО СА ЕРДОГАНОМ И ЖЕСТОКО МУ ЗАПРЕТИО: Ево шта му је рекао о нападу на Курде!

Турска офанзива против сиријске курдске милиције донеће мир и стабилност у Сирију, убеђивао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган руског колегу Владимира Путина у телефонском разговору.

Владимир Путин и Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

- Током тог разговора, председник је изјавио да ће предвиђена операција источно од Еуфрата допринети миру и стабилности Сирије и олакшати пут према политичком решењу - речено је медијима из извора блиском турском председништву.

Руски председник Путин је позвао свог турског колегу Ердогана да "добро размисле о ситуацији и да не униште заједничке напоре у решењу сиријске кризе" пре покретања офанзиве на курдске снаге на северу Сирије, саопштено је из Кремља.

Након две претходне операције Турска се припрема за нову офанзиву у Сирији на курдску YPG коју сматра терористичком организацијом, а коју подржавају западне земље.

Неколико земаља, међу којима и Француска, забринуте су због хуманитарних последица новог фронта у сиријском сукобу, као и за судбину хиљада припадника ИД, који су у камповима које контролишу курдске снаге.

Анкара тврди да жели основати сигурносне зоне где би се прихватали избегли Сиријци у Турској, а жели и одвојити турску границу од положаја YPG.

Чинило се да је амерички председник Доналд Трамп дао зелено светло за ту операцију, након чега је повукао изјаве и гарантовао да Сједињене Државе нису напустиле Курде. 

Русија и Турска, које подржавају противничке таборе у сиријском сукобу, последњих година су прекинуле сарадњу, посебно на северозападу Сирије.

Али у уторак је Москва упозорила против поткопавања мирног решења сукоба у Сирији, у алузији на операцију коју Анкара намерава покренути.

Трамп позвао Хилари да му изађе на црту! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА