Најновије

НАЦИСТИЧКА ПРОПАГАНДА У ХРВАТСКОЈ: Загреб жмури на позив за убијање Срба и Јевреја!

"Хрватско обрамбено штиво" негира злочине у Јасеновцу и пропагира усташтво. Готово сви овакви сајтови у региону регистровани на америчким серверима.

Усташе (Фото: Јутјуб)

Људска бића на овом свету су као гљиве у шуми. Има добрих гљива и добрих људи. Има и отровних, лоших гљива и лоших људи. Знаш ли, сине, ко су лоши људи, отровне гљиве човечанства?

- Наравно да знам мајко. То су Жидови!

Овако почиње антисемитска сликовница "Отровна гљива" Ернста Химера, коју је интегрално, у ПДФ формату, објавио портал "Хрватско обрамбено штиво". Књига се завршава реченицом: "Без решења жидовског питања, нема спаса човечанству."

Али ово није једино скандалозно штиво које се може наћи на том профашистичком и проусташком сајту. Ту су и Хитлеров "Мајн кампф" (Моја борба), његови говори, па дела Анте Павелића, Милета Будака, цео низ расистичких књига и текстова којима се негирају Холокауст и број жртава у Аушвицу, али и публикација по којима Јасеновац није био логор смрти. У тексту о Јасеновцу др Стјепана Разума, историчара из Надбискупског архива у Загребу, децидно стоји: "Хрватски народ нема се чега стидети у односу на своју прошлост у 20. веку." И још: "Хрватски народ ће се колебати између властите државе и неке наметнуте наднационалне државе докле год се буде двоумио између Тита и Анте Павелића." Он позива хрватски народ да прихвати НДХ као историју које не треба да се стиди.

У многобројним текстовима наводи се да је Јасеновац био искључиво радни логор и да у њему није страдало 83.000 људи, колико је актуелна управа Спомен-подручја поименце побројала. Пише и да то није био санаторијум, али ни мучилиште, да су у њему људи живели у пристојним условима, имали пристојну храну и удобну одећу и обућу, да су правили циглу и обрађивали дрво. Безмало, рај на земљи. О изгладнелој, вашљивој деци са испалим ребрима, људима побијеним маљевима и камама - нема ни речи.

На овом сајту могу се потпуно бесплатно читати штива која пропагирају расну, верску и националну мржњу, а шокира чињеница да има више од 2,2 милиона прегледа. Као неминовно, поставља се питање како је могуће да тако нешто постоји некажњено.

- Овакви садржаји апсолутно су неприхватљиви, и ја се борим и против бенигнијих облика свакодневног антисемитизма, фашизма и усташтва - каже историчар Хрвоје Класић са загребачког Филозофског факултета. - Обавестићу све које знам о овом сајту и видећемо шта може да се уради. Проблем је у томе што су такви интернет-домени - а овај није једини, сличан је и "Павелић пејпер" - обично регистровани ван хрватског подручја.

Класић додаје и да је овакав језик мржње, нажалост, постао толико распрострањен да су људи већ на њега огуглали, па ретко и пријављују постојање сличних садржаја. Такође, каже да сличних, екстремистичких погледа има у целом региону, и наводи да је пре неколико година у Београду, регуларно, у књижари купио Хитлеров "Мајн кампф".

Ово потврђује и председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош, који каже да се с времена на време Хитлер заиста појави на полицама, па они морају да реагују.

- Јеврејска заједница повремено подноси кривичне пријаве због антисемитских објава на интернету, графита или неких публикација. Међутим, те пријаве ретко добијају епилог - каже Сабадош.

Историчар Милован Писари из Београда примећује да се у Европи екстремистичке странке генерално бране алатом демократије, позивајући се на слободу мисли и изражавања. Економска несигурност и страх оваквим партијама доносе све више гласача.

- Када је у питању Хрватска, тамо јака ултранационалистичка пропаганда траје већ 30 година. Толерише се рехабилитација НДХ, позитивно оцењује усташко искуство, негира систем јасеновачких логора као кампова смрти. О НДХ се говори искључиво у контексту тога да су Хрвати успели да остваре национално заједништво, али не и да су због тога истребили Србе, Јевреје и Роме - каже Писари, и додаје да су све такве фашистичке организације и портали међусобно повезани.

Финансијски се потпомажу, једни другима се оглашавају на форумима, помажу и око регистрације ван граница матичне земље. Тако се долази у апсурдну ситуацију да проусташки и профашистички сајтови у Загребу и Београду добијају новац из истих извора.

Додиково упозорење дигло Србе на ноге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА