Најновије

"АМЕРИКА НЕЋЕ ТРОШИТИ БЕЗ ПОТРЕБЕ": Шта се крије иза Гренелових претњи Куртију, и да ли ће Приштини заврнути славину!

Да ли ће претња Ричарда Гренела, специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине америчког председника Доналда Трампа бити и реализована, а Приштини уведене санкције?

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Како сада ствари стоје, то се чини све извеснијим, имајући у виду и његове, али и изјаве тамошњих политичара који не крију незадовољство тактиком Аљбина Куртија када је реч о укидању такси на српску робу.

Штавише, како се за сада спекулише, одмазда би могла да стигне у виду економских санкција, односно смањења па чак и укидања финансијске помоћи које САД деценијама несебично пружају Косову.

Иако су таксе на снази више од 15 месеци, и без обзира на то што је до сада небројано пута тражено са свих могућих страна да оне буду укинуте, у реалности се није догодила ниједна ствар која би Приштину натерала да их заиста и укине.

Међутим, ствари су се изгледа промениле и убрзале, па је Курти само месец дана након преузимања функције најавио могућност да се оне повуку.

Међутим, проблем су услови које је испоставио уз то, цинцулирајући када ће и на коју робу да их повуче, уз главни услов - да Србија престане са лобирањем за повлачење признања косовске независности.

Управо то је био разлог који је изиритирао пре свега Гренела, који је био категоричан - укинути све таксе што пре.

Штавише, он је то до сада понављао готово сваког дана, па тако и у четвртак, када је поручио да је Курти добио јасну поруку од САД. Такође, био је јасан у демантију његових сарадника који су навели да "САД неће престати да пружају економску помоћ било којој области у нашој земљи''.

- То није тачно. Куртију је јасно стављено до знања да ће његова одлука да задржи на снази таксе, макар делимично, нашкодити економији Косова, а да САД неће непотребно трошити своју помоћ ако косовско руководство настави да шкоди свом народу на тај начин - написао је Гренел синоћ на Твитеру.

Да би Приштина могла се суочи са санкцијама каже и шеф посланичке групе ДСК Арбен Гаши (коалициони партнер Куртијевог "Самоопредељења"), који је потврдио да су САД најавиле санкције против Косова.

Он је казао да је његова странка обавештена о казненим мерама које би званични Вашингтон могао да предузме због неукидања стопостотне таксе на робу из Србије.

- Не желим да видим Косово у ситуацији када нам стратешки партнер изриче санкције. Косово је заједнички пројекат са САД - рекао је он, преноси "Косово онлајн".

Како је појаснио, ради се о могућности “привременог преиспитивања пројеката на Косову”.

А шта би то заправо значило?

У првом реду повлачење новца, који је Америка улагала у најразличитије инвестиције, од енергетике, преко инфраструктуре, до јавне управе и развоја демократије... Мање-више све оно што се на Косову ради захваљујући америчком новцу.

Спекулише се да би једна од мера могла да буде обустављање инвестиција кроз амерички "Миленијумски изазов" који је тежак милијарде долара, одакле је и долазио и одакле ће, према плановима, и даље капљати новац на Косово.

Не треба сметнути са ума да на Косову раде и бројне америчке компаније, али и да САД дотирају новац за буџет.

Друга опција су политичке санкције, односно ускраћивање политичке подршке приштинским властима. То би такође могло да има разне последице, од престанка подршке на међународном плану, престанка мешања у повлачење признања косовској независности, па до дистанцирања и искључивања Косова из разних организација, и то не сам када је регион у питању, већ и многих других.

Појачати притисак

Бивши амерички амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери оцењује да је Приштина у овом тренутку главни проблем за наставак дијалога са Београдом и проналажење решења косовског проблема.

- Све док САД и ЕУ не буду спремне да употребе јак притисак на Приштину који би укључивао и економске санкције, напретка неће бити - рекао је он, преноси Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је потпуно сагласан са изјавом Аљбина Куртија да ништа донето под притиском не вреди. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА