Најновије

"МАЛИ ТРАМП" ПОСТРОЈИО ШИПТАРЕ: Гренел почистио Куртија! Шеф Самоопредељења извисио! Американци припремили нову владу у Приштини!

Тврдоглаво држање блокаде за робу из Србије очигледно се обило о главу премијеру привремених приштинских институција у оставци Аљбину Куртију.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

За њега је већ нађена замена без избора, и то уз благослов америчког председника Доналда Трампа и Европске уније.

Поштовање одлуке

Кормило нове владе требало би да преузме досадашњи заменик премијера Авдулах Хоти, иначе функционер ДСК Исе Мустафе, јер је косовски уставни суд одлучио да потврди декрет председника Хашима Тачија о његовом именовању за мандатара нове владе.

Трампов специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел поручио је да би сви требало да поштују ову одлуку.

- Уставни суд је донео одлуку. Да би се осигурали мир и стабилност и подржао интегритет косовског правосудног система, сви морају поштовати одлуку суда. Једва чекам да наставим свој посао са народом Косова и њиховом владом - изјавио је Ричард Гренел.

На поштовање одлуке суда позвала је и Европска комисија, а Тачи је, уз позив да се што пре формира нова влада, нагласио да се у наредном периоду мора ојачати однос са САД. Управо је Курти главни кривац за пољуљане односе Приштине и Вашингтона, јер је упорно игнорисао захтеве Вашингтона да се таксе на српску робу укину. Будући мандатар Хоти био је један од најгласнијих у Куртијевој влади, који је инсистирао на америчком ставу.

Курти најављује протест

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун упозорава да овај потез с Хотијем као мандатаром може бити корак ка политичкој стабилизацији или ка даљем продубљивању кризе у косовском политичком животу. Дрецун напомиње да ће у новој већини вероватно бити и креатор такса Рамуш Харадинај, док лидер Самоопредељења најављује протесте.

- Хоће ли ово с Хотијем допринети наставку дијалогу не може се знати док се не разреше кључне дилеме. Прво, нова већина треба да у потпуности укине таксе и одустане од приче о некаквом реципроцитету. Без тога нема наставка разговора. Друго, не знамо ко ће у име Приштине бити саговорник Београда, а неопходан је кредибилан преговарач, који ће имати политичку снагу да договорено и спроведе - каже Дрецун.

Мустафа је рекао да постоји шанса да седница косовског парламента на којој ће се гласати за нову Хотијеву владу буде сазвана већ за данас или најкасније за понедељак.

Удружили се против Куртија

ДСК, Алијанса за будућност Косова (АБК) и Социјалдемократска иницијатива (СДИК), које су део нове коалиције, поздравили су одлуку Уставног суда. Хоти је рекао да том одлуком нико није изгубио.

- Враћање поверења међу нама и поштовање институционалног поретка наша је заједничка обавеза. Заједно са нашим стратешким пријатељима, САД и ЕУ, марљиво ћемо радити на реализацији наших тежњи ка евроатлантским интеграцијама - написао је Хоти на Фејсбуку.

Курти пак сматра да се Уставни суд „ставио на страну државних отмичара“. Он најављује да ће наредних дана информисати грађане о наредним политичким корацима.

Прочитајте ОВДЕ шта је албански аналитичар рекао о евентуалним протестима грађана на КиМ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА