Најновије

Биљана Стојковић: Кризни штаб мора да сноси сваку одговорност! Подаци се намештају (ВИДЕО)

Повећање броја заражених од коронавируса је "очекивана прича", каже професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић.

Биљана Стојковић (Фото: Јутјуб)

"Знали смо да ће после избора да настане све ово, јер смо добро разумели да су избори били основни разлог укидања свих мера", рекла је.

Говорећи о поплавама у Србији каже и да је трагично што су се десиле после избора, јер ти људи сада "нису занимљиви власти". Светлост, бљештавост, шаренило - то је оно што занима власт и то гради, а иза тога је, каже Стојковић, један распад и живота и државе.

Председник државе, министар здравља, као и чланови Кризног штаба упозоравају на повратак коронавируса и све већи број оболелих. Најављене су и неке строже мере уколико се стање погорша.

“И то је потпуно очекивана прича. Знали смо да ће после избора да настане све ово, јер смо разумели да су избори било основни разлог за укидање свих мера. Бесконачна је одговорност Кризног штаба, свака особа у том штабу мора сносити одговорност - професионалну, људску, моралну и сваку другу", нагласила је Стојковић.

Министар Лончар је изјвио да они нису терали људе на утакмице и прославе. Доктор Кон наводи да је и даље на снази забрана окупљања више од 5.000 људи.

"То је прање од одговорности у сваком случају, и појединачно и они групно као Кризни штаб. Када погледате упуства СЗО, препоруке које се упућују грађанима морају бити јасне и недвосмислене и морају да обухватају и обавештење зашто се нешто ради. Код нас је овде, осим прања руку, све остало било врло конфузно и контрадикторно, имали смо булажњења да вирус слаби, Кон и Кисић Тепавчевић су говорили да слаби, а сада нам исти тај Кон говори да су људи помислили да је ослабио, а уствари није. Не постоји ниједан човек, научник у свету који је рекао да вирус слаби. Нико није изјављивао оно сто је наш Кризни штаб", рекла је Стојковић.

А добро знају сви они овде, додаје, да то није тачно.

"Имамо 400 умрлих који нису пријављени да су умрли од ковида. И у вези с тим постоји препорука СЗО, када се неко рачуна као преминуо од ковида а када од основне болести. Али, то је толико сива зона да су ови наши то искористили за своје потребе...То је монтирање слике, струка служи властима, овде је све маркетинг. Па слушали смо Вучића да смо најуспешнији у борби против короне, у свету, у универзуму, а све је фингирање података. Почев од тога да је јуче тестирано 8.000 људи. Не постоји капацитет да овим тестовима ПЦР, који се користе код нас, да буде тестирано толико људи", сматра Стојковић.

Како је рекла, повећањем броја тестираних људи који се приказује и смањивањем броја заражених, добијају се ниске проценти који се "гађају у најниже на светском нивоу".

"Тиме се показује да је наше здравство успешно у овој борби. А на терену видимо колапс система и то постаје потпуно јасно, ти очајни људи који стоје у редовима и очајни здравствени радници који су изложени оправданом бесу пацијената. Нису криви ни једни ни други, криви су они који управљају ситуацијом, а они се - перу одговорности", изјавила је гошћа Н1.

Сад су им, каже, криви студенти.

"Пре тога су били криви разноразни, а нису криви хулигани", додала је.

Епидемиолог Предраг Ђурић рекао је да је поражавајуће ако навијачи имају више ауторитета у Србији од лекара.

"А тако стоје ствари. Овде су важнији хулигани и навијачи који су укључени неким мрачним путевима, криминалним, са овом влашћу, они су важнији и од лекара и од струке, важнији од било кога, само да би се добили ови избори", казала је Стојковић.

Бојкот успео, Вучић добио "севернокорејски" парламент

Избори ће се у среду, 1. јула, поновити на 234 бирачка места где право гласа има укупно 202.924 бирача. СЗС сматра да се тиме прави место да се у парламент "угура још нека странка".

"Ово је резултат тога да је бојкот и више него успео, јер је Вучић добио оно што није желео, а то је скупштина која личи на севернокорејску, где осим осим њега и њему блиских странака нема никога. Он је покушао да направи неки плурализам смањењем цензуса, стварањем неких странака, а добио је - ништа", рекла је Стојковић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже, међутим, да је је СНС остварила "велику победу" у главном граду.

"Да, са 30 посто изашлих грађана. Поред свега што смо видели, колико су ту били ангажовани у крађу, у пегламним листићима, они нису успели у својој намери. Добијамо врло јасне поруке и из међународне заједнице да ова скупштина не може имати легитимитет. Понављање избора је по мени покушај да се угура још неко у ту скупштину. Слажем се да поново треба позвати на бојкот. Али они ће успети у свом науму, па тако кажу прецизно да 11.700 гласова треба да прође ПОКС. То им је намера, а све због тога што бојкот јесте успео", сматра професорка.

Један од занимљивих резултата је да је у једном врањском селу, како се претпоставља, погрешним диригованим гласањем, више од 1.200 гласова добио Савез војвођанских Мађара.

"И то је показало колико је ово била пародија од избора. Омашком као 1.200 људи је тако заокружило број 4. Важно је што грађани већински нису гласали на оваквим изборима", оценила је Стојковић.

А пример у Врању назива само једним од најзабавнијих показатеља да све покушава да се намести.

"Ми ћемо направити црну књигу изборних неправилности, сакупићемо и све видео записе, фотографије свега што је забележено, то издати као брошуру и превести на енглески, па нека се други чуде како изгледају избори у Србији", каже.

Србија неће у ЕУ док је Вучић на власти

Коментаришући јучерашњи пут у Брисел председника Александра Вучића и његове изјаве да би Србија могла у ЕУ 2026. године, Стојковић каже: "То је још једна лаж. Ми нећемо у ЕУ док је Вучић на власти јер он то не жели. То би значило неко уобручавање и стављање у законске оквире и прављене демократског друштва, а он то не жели. Овако понашање на изборима се не уклапа у те оквире, то је јасно и њему и ЕУ", оценила је Стојковић.

И то су му у ЕУ, уверена је, и рекли.

"Ја сам сигурна да они то знају, али да га не спречавају да овакве ставове износи за унутрашњу употребу. Они га дочекују с пристојношћу док не обави ово што треба у вези с Косовом. Али, све остало је о њему записано на црној листи", изјавила је Стојковић.

У неким местима у Србији поново су се претходних дана десиле поплаве.

"То је тај немар, где власт доживљава да смо ми ту због њих, а не они због нас. То је та небрига за живот људи, немар за опстанак, за привреду. Гледали смо снимке тих очајних људи који већ трећи или четврти пут доживљавају крах, гледају приносе којих више нема, биљних култура које су гајили да би могли да преживе. Да се ово десило пре избора, тамо би отишао цео државни врх да се слика и да им даје неку помоћ. Али су избори прошли и они нису више интересантни за ову власт... Ето, толико се они брину за овај народ", нагласила је она.

Како је додала, годинама се ништа не ради око водотокова, канали су пуни ђубрета, а и култура грађана у вези са екологијом је неизграђена.

"Али, и то је неодгорност власти. Дајте да уместо ријалитија, имамо такве едукативне садржаје прилагођене публици", каже.

Али за то власт, додаје, није заинтересована.

"Наравно да се могу десити ванредни случајеви, али се они не дешавају сваке године или свак друге. Али је боље, наравно, да се новац уложи у те светле, шљаштеће ствари које могу да показу моћ власт. Гламур, светлост, бљештавост, то је оно што занима власт, а иза тога је један распад и живота и државе", закључила је професорка Стојковић.

Прочитајте ОВДЕ ко је све од српских званичника заражен короном.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА