Најновије

"ЕРДОГАН ОЗБИЉНО ИДЕ ПУТИНУ НА ЖИВЦЕ!": Турски председник близу "црвене линије" у Нагорно-Карабаху

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган све је ближи да пређе “црвену линију” када је реч о Нагорно-Карабаху, пошто је тај сукоб много другачији од оних у Сирији и Либији, казао је политички аналитичар Керим Хас.

Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин. (Фото: tccb.gov.tr)

Генерални директор Савета за руске спољне послове Андреј Кортунов, труста мозгова који је повезан са министарством спољних послова Русије, изјавио је недавно да је однос између Ердогана и руског председника Владимира Путина “минско поље”, и истакао да је први човек Турске прешао линију и да је “близу мине” због мешања у сукове у Нагорно-Карабаху.

Однос Путина и Ердогана је наводно као минско поље

- Иако црвена линија” још није прекорачена, Ердоган озбиљно иде Путину на живце - казао је Хас и додао да су односи два лидера били су напети и пре 27. септембра када су екскалирали сукоби у том подручју, преноси портал "Ахвал".

Русија и Турска успеле су да формирају однос који је користан за обе стране, али су се суочавале са компликацијама које су настајале током сукоба у Сирији и Либији, где су те две земље подржавале супротне фракције. Како сматра Хас, они су стратешки партнери и такмичари у једном погледу, односно директни опотентни у другим случајевима.

Међутим, како оцењује овај аналитичар, Нагорно-Карабах је од велике важности за Русију. Обе земље слале су своје војне саветнике, плаћенике и војнике у Сирију и Либију, али слични поступци Турске у том региону који је близу Русије могао би да доведе од ненамерне екслалације и трајног нарушавања партнерства две државе.

- Путин неће дозволити да се у већој мери Турска меша у дешавања у Карабаху, који је познат по томе да представља “руско двориште” - каже Хас.

Руси подржавају и једне и друге

Овај аналитичар истиче да Русија гаји добре односе са обе стране - има одбрамбени пакт са Јерменијом, која је њен традиционални савезник, а недавно је "отоплила" односе са Азербејџаном. Такође, Москва продаје оружје обема странама.

Турска, са друге стране, није крила отворену подршку према Азербејџану пошто те две државе гаје дугогодишње културолошке, историјске и економске везе. Анкара је пружила војну подршку званичном Бакуу у сукобима који су 27. септембра есксалирали између Јермена и Азербејџанаца.

900 плаћеника стигло у Азербејџан пре ексалације

Јерменија, Русија, Француска и Иран оптужиле су Турску да је послала борце из Сирије у Азербејџан. Министарство спољних послова Русије саопштило је прошле недеље да је “јако забринуто” због ангажовања сиријских и либијских плаћеника у региону Нагорно-Карабах.
Како јавља Опсерваторија за људска права, наводно је 900 плаћеника из Сирије стигло у Азербејџан, а ангажовала их је приватна турска компанија која се бави безбедношћу.

Западне државе овог пута нису могле да зажмуре на принципијалан став Москве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА