Најновије

АМЕРИЦИ ПРЕТИ ГРАЂАНСКИ РАТ? Војска и полиција спремиле сет мера за нереде после избора у САД

Полиција и војска у савезној држави Вашингтон и другим деловима Сједињених Америчких Држава спремају се за евентуалне немире после председничких избора 3. новембра.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Како наводе амерички медији, на опрез безбедносних снага у великој мери утичу нереди који су настали услед полицијске бруталности и смрти Џорџа Флојда 25. маја током акције хапшења.

“Сијетл тајмс” наводи да је појачан ниво приправност без обзира да победи актуелни председник Доналд Трамп или његов противкандидат Џо Бајден. Такође, званичници страхују да ће тензије само расти у недељама које су пред нама, а томе доприносе натегнути односи у друштву због расизма, полицијске бруталности, повећане продаје ватреног оружја...

Овој ситуацији ништа не помажу ни дезинформације које се попут шумског пожара шире друштвеним мрежама и тиме додатно повећавају тензије у већ подељеном друштву.

- У овом тренутку, немамо специфичну претњу по друштво у овом тренутку - казао је заменик командујућег специјалног агента при ФБИ у Сијетлу Џошуа Марфи, који надзире контраобавештајне активности.

Он је истакао да постоји ризик од ангажмана било левичарских или десничарских група.

И поред тога, федералне и локалне власти учестовале су у вежбама како би се спремиле за евентуални хаос, насиље и немире после избора. Најмање 300 војника Националне гарде обучавани су да обуздају немире на улицама и они ће бити у приправности заједно са још неколико стотина припадника те службе.

Шефови полиције у Сијетлу, који је био жариште најжешћих протеста против расизма и бруталности полиције, отказали су одморе полицајцима.

- С обзиром на атмосферу и немире у друштву још од мајски протеста, фокусирали смо се и повећали наше ресурсе - казао је Марфи.

Прети грађански рат?

Како наводи “Сијетл тајмс”, док многе савезне државе страхују да ће бирачима можда бити прећено, стручњаци који прате есктремистичке групе кажу да се тога толико не прибојавају, јер гласачи могу да се изјасне поштом, каже председник Институа за истраживање и едукацију о људским правима Девин Бургарт.

- Гласање поштом у великој мери смањује, чак и елиминише страх да ће екстремисти напасти него бирачко место - истакао је Бургарт.

Међутим, он истиче да забрињавају приче о евентуалним атацима милитаната после избора у савезној држави Вашингтон.

- Постоји велики број оваквих група у Вашингтону које су говориле о могућности да избије грађански рат уколико избори не прођу на начин на који они прижељкују - истакао је он.

Бургарт истиче да је његова група приметила да расте “апокалиптичка реторика” наводно од стране паравојне групе “People's Rights”, коју је основао анти-владин активиста Амон Банди.

Јермени објавили укупне губитке непријатеља од почетка напада на Нагорно-Карабах. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА