Најновије

"Србија се спрема за најгори сценарио"

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да су у привремену ковид-болницу у Београдској арени смештени први пацијенти.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Он је то рекао новинарима након састанка са директорима ковид-болница.

Повећава се број заражених коронавирусом, али и број пацијената на болничком лечењу, рекао је данас министар здравља Затибор Лончар.

Он је, након састанка са директорима ковид-болница, рекао да је Арена јуче по подне примила прве ковид-пацијенте и да се тренутно тамо налази око 15 болесника.

Попуњеност капацитета ковид-болница прешло је 60 одсто тако да смо отворили и Арену, рекао је Лончар и додао да ће се пацијенти са лакшом клиничком сликом из болница "Драгиша Мишовић", КБЦ Карабурма, Бежанијска коса и Инфективне клинике бити пребачени у Арену.

Подсећа да су у арени разведени неопходни гасови, те да ће "у крајњој нужди моћи да се третирају и најтежи пацијенти".

Лончар је апеловао на све грађане да се на време јаве у ковид-амбуланте чим се јаве први симптоми. У припреми су, како је рекао, и ковид-бонице у Батајници и Крушевцу са по 1000 места у којима ће радити више од 1.000 здравствених и немедицинских радника.

"Спремамо се за најгори сценарио, пратимо шта се дешава и у региону и Европи, мислим да смо се више опустили него што је требало. Србија још увек има добар резултат али све може да с промени уколико се не буду поштовале мере. Аапелујем на све грађане да се не играмо мачке и миша са мерама јер морамо да мислимо и на пацијенте који болују и од других болести", рекао је Лончар.

Он је навео да сваки појединац треба да води рачуна о томе шта је најбоље за његово здравље и како да се заштити од коронавируса.

Да ли ће бити нових мера?

Упитан да ли се размишља о увођењу нових мера он је рекао да нам је потребан баланс између мера и функционисања државе.

"Ако хоћете да обезбедите лекове, плате за запослене, нове болнице то не може да се оствари ако све затворите. Нису мере те које ће победити корону, то је наша свест", навео је министар.

Он је нагласио да мере неће помоћи уколико грађани не схвате да је важно да их се придржавамо, јер тако штитимо себе, али и друге.

"Није реално да смо толико неодговорни да треба неко да нас затвори у кућу да би ми схватили шта треба да радимо. То је требало у једном моменту када нисмо знали довољно о самом вирусу", закључио је он.

Стижу нове вакцине

У домове здравља у Србији у наредних дан или два стижу додатне количине од 50.000 доза увозне вакцине против сезонског грипа, каже министар здравља Златибор Лочар.

Он је, након састанка са директорима ковид-болница, рекао новинарима да у домовима здравља тренутно има Торлакових вакцина против сезонског грипа и да су оне апсолутно безбедне. Могу да их приме грађани од 18 до 65 година.

"Наши камиони данас иду по додатне количине, то је додатних 50.000 доза које треба у наредних дан или два да стигну. Након тога на сваких неколико дана стизаће додатне количине", рекао је Лончар.

Саветује грађанима, који желе да се заштите од грипа, да се упишу у надлежном дому здравља да желе да се вакцинишу и биће позвани чим стигне вакцина.

"У наредних дан-два очекујемо додатних 50.000 доза које ће бити распоређене у свим домовима здравља у Србији. Стижу нам и додатне количине Торлакове вакцине", рекао је министар.

Он је навео да ће грађани моћи да бирају да ли ће да приме Торлакову или вакцину из увоза.

"Има доста људи који инсистирају баш на Торлаковој вакцини. Имамо рекордан обухват вакцинацијом и то је добар предуслов да нам се не укрсте сезонски вируси (као што је грип) са короном", закључио је министар.

Избором Чомићке за министарку Вучић се руга народу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА