Најновије

УСРЕД АМАЗОНСКЕ ПРАШУМЕ ОТКРИЛИ ЗИД ИЗ ЛЕДЕНОГ ДОБА: Научници запањени, на њему су древни цртежи животиња које су изумрле (ФОТО)

У Амазонској прашуми откривене су стене на којима су насликане десетине хиљада животиња и људи. Цртежи су настали пре 12.500 година и још су јасно видљиви на зиду који се протеже дужином готово осам километара, а налази се у Колумбији.

Амазон (Фото: Јутјуб)

Археолози су датум настанка темељили углавном на приказима сада већ изумрлих животиња из леденог доба. На пример, насликан је мастодонт, што је праисторијски рођак слона кога у Јужној Америци нема већ 12.000 година. Ту су и слике палеоламе, изумрле врсте камиле.

Све ове животиње су насликали први људи који су стигли до Амазона, а ове слике пружају дубљи увид у изгубљену древну цивилизацију. Археолози кажу како је у питању велики број слика и како ће и генерације које долазе морати да их проучавају.

Слике укључују рибе, корњаче, гуштере и птице, као и људе који плешу и држе се за руке. Цртежи су веома детаљни па се тако на слици коња може видети и коњска длака. Неке слике су врло високо осликане, толико високо да се до њих може доћи само дроновима.

Зид је откривен прошле године, али је до сада ова прича држана у тајности јер је снимљена за велику серију британског Канала 4, која ће бити приказана у децембру "Мистерија џунгле: Изгубљена краљевства Амазона".

Извор: Курир/Klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА