Најновије

КРЕЋУ ДРАМАТИЧНА ПОСКУПЉЕЊА: струја, ТВ претплата, порези и - ово! А ево колико ће износити увећање цркавице од минималца

Од данас, сви запослени у јавном сектору почињу да раде за већу плату, повишице се истовремено обрачуванају и за пензионере, али и за 350.000 радника који раде за минималац. С друге стране, порези, струја, ТВ претплата, тестови за коронавирус... Све ће то ће сада бити скупље. Мењају се и правила у наплати пореза, али и накнаде за породиље... Истовремено се најављују и нове мере подршке за привреду, а крећу и нова правила за запошљавање у државном сектору.

(фото: Правда)

Радницима до 10 одсто, пензионерима 6

Јануарска плата у здравству биће већа за пет одсто. Плате ће истовремено бити увећане и у остатку јавног сектора, али по другачијој "формули". Њима ће јануарска, фебруарска и мартовска плата бити увећана за 3,5 одсто. Потом, од 1. априла њихове зараде ће расти још 1,5 одсто, тако да и њима укупно повећање буде пет процената. Војска ће добити повишицу од 10 процената.

И пензионерима ће бити већа јануарска плата и то за 5,9 одсто, а председник Александар Вучић је најавио и могућност нових изненађења за најстарије.

Лакше до државног посла

Од 1. јануара 2021. биће напуштена досадашња контрола запошљавања у јавном сектору за које је била неопходна сагласност и дозвола Владе Србије и уведен флексибилнији систем, уз одређена ограничења.

Тако ће убудуће корисници јавних средстава сами доносити одлуке о запошљавању, сходно потребама и у зависности од новца којим располажу, уз одређено ограничење.

То ограничење се односи на запошљавање до 70 одсто од броја запослених који су напустили то предузеће током претходне године.

Нова помоћ за привреду

Најаве из Владе су и да ће у марту или априлу бити још један пакет помоћи за привреду. Кaко је прецизирано, реч о нешто мањем пакету, него што је био у 2020. када је за грађане и привреду издвојено око 6 милијарди евра.

Нова правила за пензионисање

Од јануара се граница за одлазак у старосну пензију код жена помера за два месеца, тако да је услов који треба да испуне у 2021. години 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца услови се не мењају, већ је и даље потребно да имају 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања како би отишли у старосну пензију.

За остваривање права на превремену старосну пензију од 1. јануара 2021. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 59 година живота, а женама најмање 39 година и четири месеца стажа осигурања и 58 година и четири месеца живота.

Већа помоћ за незапослене породиље

Од 1. јануара једнократна помоћ за незапослене породиље у Београду, и оне са ниским примањима, биће увећана за 5.000 динара. Тако ће незапослене породиље добијати 30.000 динара, а укупна помоћ за прво дете износиће 50.000 динара.

Скупље у банкама

Основне банкарске услуге, које користе практично сви који имају рачун у банци, биће у наредној години скупље за 15 до 60 процената. Тако ће у појединим банкама одржавање рачуна од марта наредне године коштати 190 динара, уместо досадашњих 160. За СМС обавештења месечно ће бити потребно 100, уместо 70 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке уместо 150 биће 200 динара.

За скоро 70 одсто поскупеће услуга замене картице ако је украдена или изгубљена, па ће уместо 300 коштати 500 динара.

Већа цена киловата

Поскупљење струје за 3,4 одсто најављено је од фебруара 2021. године, али ће нам рачун за други месец наредне године бити већи за укупно 7,9 одсто, имајући у виду и повећање накнаде за обновљиве изворе енергије коју такође плаћамо кроз рачун, а која се обрачунава од јануара.

Дакле, киловат ће бити скупљи за 3,4 одсто, док ће посебна накнада за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије бити већа скоро четири и по пута - са садашњих 0,093 динара по киловату утрошене струје поскупеће на 0,437 динара.

С обзиром на то да је просечан рачун за електричну енергију за домаћинства око 3.000 динара, ова два поскупљења практично значе да би рачуни у наредној години могли да буду већи за око 400 динара у просеку.

Скаче и ТВ претплата

Грађани Србије ће од 1. јануара за јавни медијски сервис месечно морати да издвоје 299 динар. Наиме, предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе прописано је да ће се претплата за РТС и РТВ од 1. јануара 2021. године повећати са досадашњих 255 динара на 299 динара, а наплата ће и даље ићи уз рачун за струју.

Подсетимо, пре годину дана ТВ претплата је са 220 поскупела на 255 динара месечно.

Трговци нафтом очекују и поскупљење горива имајући у виду раст цене нафте на светском тржишту од десетак одсто у последњих месец дана.

Већи порез на имовину

Скупштина града Београда утврдила је просечне цене квадрата некретнина, на основу који се утврђује порез на имовину за 2021. годину. Од ових параметара највише зависи висина пореза на имовину који ће током наредне године плаћати Београђани, а он би могао да буде већи и до шест одсто.

Већ сада је јасно да ће поједини власници станова и кућа у главном граду плаћати веће дажбине пошто је порасла вредност њихових некретнина. Истовремено, постоје делови Београда у којима ће грађани плаћати и мањи порез на имовину.

Од осталих градова већи порез за сада су најавили Крагујевац и Бор.

Минималац иде на 32.000 динара

Од 1. јануара повећава се и минимална зарада, и то за 6,6 одсто.

Тако ће око 350.000 људи који данас примају минималац од 30.000 динара, у 2021. години добијати 32.126 динара месечно.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА