Најновије

ПАНИКА У СНС! Амбасадор Ђурић грешком послао новинарима текст из "Њујорк тајмса"!

"Њујорк тајмс" је у недељном штампаном издању, у тексту које препоручује уредништво, на целој страни опширно извештавао о везама Вучићевог режима са кланом Веље Невоље (Беливука). Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић се толико успаничио да је слао фотографију текста функционерима СНС-а да их упозори, али је грешком послао и појединим београдским новинарима.

Ђурић (Фото: Канцеларија за КиМ)

Након хапшења озлоглашеног "гангстера" и вође навијачке групе "Принципи" Вељка Беливука, за кога се сумња да има везе са владајућом структуром, питање које окупира јавност у Србији је - шта је довело до хапшења Беливука, након дугогодишње заштите коју су му власти пружале и блиских веза са владом и безбедносним снагама, пише Њујорк тајмс.

Амерички лист заинтересовао се за хапшење осумњиченог вође криминалне банде због тога што је насилничко понашање навијача два највећа српска клуба постало "моћна сила на улицама, али и у бурном политичком животу Србије", како се наводи у њиховом тексту.

Серија монструозних убистава повезана са фудбалским стадионом у Београду, како пише "Њујорк тајмс" описујући сцене из бункера у Хумској, оправдава и назив партизанових фанова - "гробари", али много више забрињава питање повезаности ових криминалних група са властима.

Према наводима Владе Србије, Беливук је брутални мафијаш чије хапшење је знак одлучности да се покоре криминалне банде које подстичу стравично насиље још од ратова на Балкану деведесетих година, убиство премијера 2003. године и спречавају напоре Србије да постане нормална европска земља.

Поруку да ће се обрачунати са овом бандом, председник Александар Вучић, који је ватрени навијач Црвене звезде, објавио је на националној телевизији приказујући застрашујуће снимке обезглављених тела Беливукових жртава.

"Њујорк тајмс" говори да многи нису задовољни објашњењима власти у Србији о разлозима хапшења Беливука и његових 16 сарадника, и преноси речи Мирка Поледице, председника синдиката професионалних фудбалера "Независност", о томе да држава одувек контролише навијачке хулигане док они раде оно што им држава каже.

Раширено је уверење и да председник Вучић крије нешто, а сумње подгревају и злонамерне негативне кампање које воде прорежимски медији против свих оних који су довели у питање искреност намера Вучића да се "обрачуна са мафијом" и организованим криминалом.

Владимир Вулетић, професор београдског Правног факултета и бивши потпредседник ФК Партизан, који је јавно изнео оптужбе да су српске власти биле у дослуху са ухапшеним вођом навијача, био је свакодневно на мети таблоида који подржавају Вучића, подсећа "Њујорк тајмс".

Премијерка Ана Брнабић је, пак, негирала да Влада има икакве везе са овом оркестрираном кампањом.

На мети таблоида нашао се и истраживачки медиј КРИК, пише лист, који годинама указује на везе Беливукове криминалне групе и представника власти.

Опасности од сарадње са хулиганима, подсећа "Њујорк тајмс", биле су најочигледније током владавине Слободана Милошевића.

Да је Милошевић, чији је Вучић био министар информисања, подсећа лист, у озбиљној невољи због веза са навијачима и криминалцима, постало је јасно када су ватрени навијачи Црвене звезде скандирали "Слободане, убиј се" на једној од утакмица.

Међу Звездиним навијачима који су путовали у Загреб на утакмицу, био је и садашњи председник Вучић, наводи "Њујорк тајмс".

Сумње да Беливук има моћне пријатеље у власти, или барем у службама безбедности, провејавају још од 2016. године када је био ухапшен под оптужбама за убиство, али ослобођен након што су поједини докази нестали или компромитовани, подсетио је лист.

Брисел увео санкције Кини због ове ствари, Пекинг експресно узвратио! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА