Најновије

"УЧИНИЋЕМО СВЕ ШТО ЈЕ НЕОПХОДНО!" Путин зна шта му је чинити уколико се амерички војници појаве у Украјини!

Реалност на контакт-линији у Донбасу је застрашујућа, провокације украјинске војске су вишеструке, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков. На наговештаје да се у Украјини појаве амерички војници он каже да ће Русија предузети све неопходне мере.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Одговарајући на питања новинара о томе да ли је, можда, руска страна у заблуди када говори о провокацијама Кијева, Песков је рекао да се са тим не слаже и да је руска реторика по овом питању „апсолутно конструктивна“ и да руска страна не покушава да „изобличава стварност“.

„На нашу несрећу, стварност је веома застрашујућа, провокације оружаних снага Украјине нису појединачне, већ вишеструке. Што се тиче реторике, управо сам одговорио на питање о изјавама датим у Кијеву, о потреби ангажовања НАТО итд. Мислим да такве изјаве говоре саме за себе“, додао је он.

Песков је прокоментарисао и могућност да се амерички војници појаве у Украјини и рекао да ће тако нешто захтевати од Русије да предузме додатне мере.

„Несумњиво је да би такав развој ситуације, појава америчке војске у Украјини, довео до даљег раста напетости у близини руских граница. Наравно, то ће захтевати додатне мере руске стране како би се осигурала њена безбедност. Постављање ствари тако да је Русија нека врста непријатеља, са наше тачке гледишта, је неприхватљиво и непримерено. Русија никоме не прети и никада никоме није претила. На томе се заснива наш став“, рекао је портпарол Кремља.

Подсетимо, раније је прес служба Министарства одбране Украјине саопштила да је званични Вашингтон обећао да подржи Кијев у случају заоштравања ситуације у Донбасу. Министар одбране Украјине је изјавио да је његов амерички колега нагласио да „у случају ескалације руске агресије Сједињене Америчке Државе неће Украјину оставити саму“.

Песков није прецизирао какве би то могле бити мере, али је рекао да ће урадити „све што је неопходно“.

Он је навео и да Русија у Донбасу није страна у сукобу, да не може да обезбеди свеобухватни прекид ватре у Донбасу, али користи свој утицај за спровођење споразума.

„Чињеница је да Русија не може да обезбеди свеобухватан прекид ватре, али може да ради на томе да се испуне претходно постигнути споразуми, може да искористи свој утицај. Русија, понављам, није учесница у сукобу, стога се ово примирје, тиче оних страна које су на линији раздвајања - украјинских оружаних снага и снага самопроглашених република које Украјина није признала“, изјавио је Песков.

Он је тако реаговао поводом изјаве шефа кијевске делегације у контакт групи Леонида Кравчука, о томе да руска страна није подржала његову иницијативу да обезбеди поштовање свеобухватног примирја у Донбасу.

Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу. Украјинске власти и западне земље раније су више пута оптуживале Русију за мешање у унутрашње ствари Украјине. У јануару 2015. године Врховна Рада је усвојила изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“.

Русија негира оптужбе Кијева и Запада и назива их неприхватљивим. Москва је више пута изјавила да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Ево какве тајне крије моћни кинески "Тип 100"! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА