Најновије

Вучић: Нема промена међа без сукоба, инсистирамо да се поштују границе установљене Повељом УН

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председником Словеније Борутом Пахором.

Вучић (Фото: Јутјуб)

После састанка председник Србије рекао је да је било речи о неколико важних тема.

- Србија има високу стопу проивредног раста и од пресудног значаја је да се посветимо реформама. Верујем да можемо још боље резултате да постигнемо са нашим пријатељима из региона. Имамо добар дијалог о положају Срба у Словенији али и Словенаца у Србији - рекао је Вучић.

- За нас је увек важна улога коју Словенија има у Западном Балкану - рекао је председник Србије и додао да је највише било речи о регионалним питањима, о КиМ као и региону.

Говорећи о дијалогу, рекао је да је Београд увек спреман за разговор.

- Спремни смо увек за дијалог јер сматрамо да ниједан замрзнут конфликт није добар, видите како се то завршава, сваких пет година их неко одмрзне - додао је председник.

О "нон пејперу" и промени граница

- Након трагедије која је задесила Западни Балкан деведесетих, дошло је до формирања нових граница уз наду да ће завладати трајни мир. То сам мислио кад сам говорио о томе да не верујем да је могућа мирна промена граница. Чак и ако би тако почела, не би се мирно завршила, убеђен сам у то - рекао је председник Словеније.

С друге стране, председник Србије рекао је да је то за њега најтеже питање, нарочито пред представницима земаља које су признале независност Косова.

- Када чујем да људи говоре о томе да нема промена граница, сагласан сам да нема промена међа без сукоба. Ипак, Србија инсистира да се поштују границе установљене повељом УН. Ако је то случај, ми у потпуности подржавамо - рекао је председник Србије.

Пахор: Отворен сам за све савете, али и упозорења

Председник Словеније Борут Пахор обратио се јавности након састанка са председником Републике Србије Александром Вучићем и 
С тим поводом истакао да је данашња посета Београду пре свега увод у самит Процеса Брдо-Бриони.

- Изузетно ми је драго што сам данас овде и што је разговор био добар. Главна тема је самит Процеса Брдо-Бриони и проширење Европске уније и под којим условима ће то чинити будуће државе чланице. Највећи интерес свих нас је мир и стабилност, то је и оно што је председник Вучић рекао и што увек истиче и то је порука коју ћемо у понедељак послати Европској унији.

Ми се залажемо за мир у свим нашим различитостима. Након годину и по дана ово ће бити овакав први сусрет и у свет ће отићи једна надахнута информација окренута ка реформама земаља како би што пре постале део Европске уније. Отворен сам за све савете и упозорења са којима ме је упознао председник Србије, захвалан сам му на томе. Ми смо вође и ми сада морамо да покажемо снагу и да се потрудимо да остваримо добре билатералне односе у југоисточној Европи - рекао је Пахор.

Пре Београда, Пахор боравио у Приштини

Председник Словеније пре посете Београду, боравио је у Приштини, где се састао са председницом привремених институција Вјосом Османи и поновио свој став, да је против промене граница на Балкану, као и да има потпуно различит став у односу на садржај "нон-пејпера".

- Не слажем се са променом граница, мој став о овоме је потпуно супротан. Желим да убедим саговорнике на самиту Брдо-Бриони да наставе процес проширења и реформи. То је историјска потреба - рекао је након састанка са Османи поново коматаришући неслужбени документ словеначког премијера Јанеза Јанше.

Шапић већ почео да ботује за СНС. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА