Најновије

ЗНАТЕ ЛИ ДА ЈЕ ДАНАС ВИДОВДАН, СРБИ? Милошевићеве последње речи пре него што је заувек отишао из земље

На Видовдан 2001. године, некадашњи председник Југославије Слободан Милошевић изручен је Хашком трибуналу и то истим оним хеликоптером којим је долетео на Газиместан када је 28. јуна 1989. године држао говор пред великим бројем људи.

Слободан Милошевић. (Фото: Јутјуб)

Бивши председник нашао се 28. јуна 2001. у комбију праћеном само једним мерцедесом.

Око 19 часова, стигли су на Бањицу, где су га чекала три хеликоптера, али и Кевин Куртис, истражитељ Међународног трибунала. Био је ту и тадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић.

Куртис је изашао да сачека Милошевића. Хашки оптуженик је изашао и са подсмехом рекао: "Свака вам част. Можете да платите ове људе", показујући на затворске чуваре. Управо ће ту, док је залазило сунце, Куртис прочитати Милошевићу његова права и оптужницу.

Он је, наводно, неколико пута прекидао преводиоца, постављао му питања и тражио цигарету, а на констатацију да пушење није дозвољено у хеликоптеру, наводно је одговорио "Ја сам ионако власник ове летилице".

Његово слетање на аеродром у Ајндховену није овековечено снимком, јер је фотограф који се ту налазио на аеродрому наводно заборавио да стави филм у апарат.

Која је била последња Милошевићева реченица пре напуштања Србије?

 "Знате ли да је данас Видовдан, Срби?" према једном сведочењу била је последње реченица Слободана Милошевића пре него је заувек отишао из Србије.

Према другом сведочењу то је била она, која је наслућивала да се више никад неће вратити, а гласила је: "Ај здраво, браћо Срби".

Смрт у притворској јединици у Схевенингену

У Хагу је 27. маја 1999. оптужен са још четворицом високих функционера СРЈ и Србије за злочине против човечности и ратне злочине почињене на Косову. Другу оптужницу против њега Трибунал је подигао 9. октобра 2001. за ратне злочине у Хрватској, а 23. новембра за геноцид над муслиманима и Хрватима у БиХ.

Суђење Милошевићу почело је 12. фебруара 2002. године извођењем доказа за злочине на КиМ завршено је 11. септембра. Извођење доказа по оптужницама за злочине против човечности у Хрватској и геноцид током рата у БиХ трајало је од 26. септембра 2002. до 25. фебруара 2004, а изношење његове одбране почело је 31. августа.

Међутим, пресуду суда у Хагу није дочекао. Преминуо је у притворској јединици у Схевенингену 11. марта 2006. године. Имао је срчане тегобе, висок притисак, и овај свет је напустио у 65. години.

Милошевић је после ових речи на Газиместану постао неприкосновени владар! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА