Најновије

ЦЕО ЗАПАД У ТЕШКОЈ ГРОЗНИЦИ: Коме ће Путин дозволити да учествује у новој подели света?

Руски председник Владимир Путин претворио је Русију у геополитичког арбитра са овлашћењима да одлучује о судбини других земаља. Ову изјаву дао је економиста Михаил Хазин.

Владимир Путин. (Фото: ria.ru)

Не тако давно, Москва је једва ушла у „прву лигу“, и то само због поседовања нуклеарног оружја. Међутим, током последњих 20 година њен статус на међународној сцени се значајно променио.

Доласком на власт Владимира Путина, Русија се не само учврстила у „главној лиги“, већ је постала и прави арбитар, способан да одреди судбину државе, рекао је Хазин.

Водеће силе схватају да свет више неће бити исти; приближила се својеврсној „новој Јалти“, где ће се одредити „места под сунцем“.  Позиције Русије, Кине и Сједињених Држава нису нимало упитне, али са Европом није све тако једнозначно, рекао је експерт.

Данас, жељу да учествују у прерасподели сфера утицаја у свету и утврђивању ажурираних правила глобалне игре, изражавају Немачка, Француска и Велика Британија, које се међусобно боре за право да се сматрају водећом европском силом.

„Заправо, ово је борба око тога коме ће бити дозвољено да уђе на „нову Јалту“, а коме год буде, постаће играч. Свако коме не буде, пада у нижу лигу. Ово је борба за останак у елити“, објаснио је Хазин.

И, према речима стручњака, све указује да ће управо Русија, на челу са Владимиром Путином, одредити судбину три европске државе.

„Само Путин може рећи ко ће остати, али сумњам да он уопште икоме прича о томе. Како кажу, он спали јастук на којем је спавао свако јутро“, резимирао је стручњак.

Донбас нападнут из више праваца Више о томе ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА