Најновије

НАШЕ РАКЕТЕ ЛЕТЕ У СВЕТ: Србија развија артиљеријска оруђа и муницију; у 2020. извезено 1.500 пројектила

Ракета Г-2000 коју је домаћа компанија "Едепро" недавно продала Оружаним снагама Грчке једна је од најјачих адута одбрамбене индустрије Србије.

Ракета Г-2000 (Фото: Јутјуб)

Овај пројектил, калибра 122 милиметра, домета 40 километара, сматра се најпрецизнијом невођеном ракетом на свету, а домаћи стручњаци већ раде на достизању теоријског лимита њеног домета од 50 километара.

Посао са Грчком, један од најважнијих последњих година у домену наменске индустрије, показује да је Србија успешно сачувала ресурсе за производњу и развој артиљеријских оруђа и муниције, који су изузетно цењени на светским тржиштима.

У Министарству одбране поручују да је наша земља једна од свега десетак држава на свету које имају могућности да развијају далекометне артиљеријске системе, оруђа, муницију и опрему за управљање ватром.

Анализа Балканске безбедносне мреже, урађена на основу извештаја које је Министарство трговине доставило ОЕБС-у, показала је да је 2020. из Србије у свет отишло 1.525 артиљеријских ракета и 72 оруђа, као и да су главна тржишта Кипар, Грчка, Турска, УАЕ, Саудијска Арабија, Јерменија, САД и Израел.

- Из Србије је извезено 1.500 артиљеријских ракета у Турску и 25 у Грчку. Скроман извоз у Грчку прерастао је у политички и економски важан посао. Реч је о извозу велике количине ракета Г-2000, београдске фирме "Едепро", које се производе у ваљевском "Крушику" - наводи Балканска безбедносна мрежа.

Ракета Г-2000 развијена је на бази совјетске ракете 122 милиметара "Град", с тим што јој је домет повећан - са 20 на 40 километара.

Овај пројектил важна је карика и у ланцу актуелне фазе модернизације ракетне артиљерије Војске Србије. Прошле године, после дужег низа година, Г-2000 испаљена је из модернизованог модуларног лансера "огањ", при чему су српске "цеви" после дуго времена "ухватиле" домет од 40 километара. Толико је добацила и самоходна хаубица "нора", која ће ускоро додатно ојачати артиљеријске јединице наше војске.

Само у последње три године у наоружање је уведено више од 20 различитих врста артиљеријског наоружања и опреме. Свакако највећи искорак направљен је на систему "огањ" од кога се очекује да наредне деценије буде окосница ватрене подршке јединицама.

Овај систем, који је још у фази испитивања, применио је готово све постојеће технолошке и тактичке захтеве - велики домет, прецизност ватре, пројекција путање...

Нови модел "огња", осим што има нови инерциони навигациони систем (ИНС) и што је добио бројне дигиталне елементе омогућио је далеко већу брзину употребе - од тренутка издавања команде до спремности за дејство, потребна су му свега три минута, док је његовој старијој верзији било потребно неупоредиво више времена.

Прецизно, а није скупо

Интересовање страних војски за српске ракете објашњава се ситуацијом на тржишту, али и глобалним трендовима где је приоритет - смањење трошкова. Свет је "гладан" невођених ракетних пројектила високе прецизности, чија је цена у односу на вођене ракете неупоредиво нижа. Ракете калибра 122 милиметра, које прави "Крушик", компатибилне су готово свим дериватнима старог совјетског система БМ-21 "Град", које користи велики број армија на свету.

Руси пуштају у погон ракетне крстарице са најновијим ударним оружјем. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА