Најновије

ДАЧИЋ: Једностране акције на КИМ морају да престану

Председник Народне скупштине Ивица Дачић поручио је данас након прве сесије састанка председника парламената држава Западног Балкана да Србија не прихвата једностране акције.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

„Ми нисмо сагласни са једностраним актом проглашења независности тзв. Косова, нисмо сагласни што су неке државе признале тзв. Косово, ми желимо да наставимо дијалог, али нисмо сагласни ни да се тензије изазивају једностраним акцијама Приштине. Та пракса мора да буде елиминисана као начин понашања“, поручио је Дачић на скупу који се одржава на Брду код Крања.

Он је позвао власти у Приштини да се врате за преговарачки сто, а не да се претварају да Бриселски споразум не постоји, јер, како је истакао, тиме се руши и кредибилитет ЕУ.

„Србија је спроводила Бриселски споразум, а сада долазимо у ситуацију да се на тај документ гледа као на папир који не постоји. Мислим да ће самит земаља Западног Балкана и ЕУ следеће недеље у Словенији бити прилика да се сва ова питања ставе на дневни ред. Србија је опредељена за мир, али неће дозволити да се силом решавају отворена питања укључујући и питање Косова и Метохије“, рекао је Дачић.

Председавајући српског парламента је изразио уверење да би ЕУ требало да гради своју „ауторитативност и кредибилност инсистирајући на имплементацији свега што је договорено“.

„Ја сам потписао Бриселски споразум који се већ осам година не имплементира. Не реализује се у смислу формирања Заједнице српских општина, а то смо потписали Хашим Тачи, Кетрин Ештон и ја“, нагласио је Дачић.

Подсетио је да је у Бриселу договорено и да на Север Косова не долазе било какве безбедносне снаге без претходног договора са КФОР односно НАТО и уз обавештавање председника српских општина на северу КиМ.

Дачић је затражио да се снаге које су сада распоређене у пограничном појасу повуку, да се настави дијалог и да се тежи компромисном решењу.

„Ми желимо компромис, желимо договор, али онај који почива на поштовању дијалога. ЕУ би требало да нам каже да ли важи тај Бриселски споразум јер ако не важи бар да знамо на чему смо. Ми сматрамо да би требало заједно да наступимо и да демонстрирамо да је политика проширења добар лек за све“, закључио је Дачић.

Попис становништва у Северној Македонији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА