Најновије

"Инвазија креће у јануару, за напад спремно 94.000 војника"

Русија би крајем јануара могла да изведе војну инвазију великих размера у украјинском региону Донбаса, у којој би могло да буде укључено око 94.300 војника, изјавио је украјински министар одбране Алексеј Резников.

Путин/Украјина (Фото: Kremlin.ru)

Говорећи пред парламентом у Кијеву, Резников је рекао да је његова процена времена када би руске снаге могле да „буду у спремности за ескалацију“ први месец следеће године и назвао је наводну војну инвазију „вероватним сценаријем“.

Коментари министра одбране долазе усред све већег страха од наводног војног нагомилавања на граници Русије и Украјине. Сугестије о могућем оружаном сукобу изнели су бројни западни медији, укључујући амерички "Си-Би-Ес", који је известио да је вероватноћа војног упада све већа „како време постаје хладније“.

„Сада постоји 41 тактичка група величине батаљона око Украјине и на привремено окупираном Криму“, рекао је Резников у парламенту.

„Укупан број војника који се може користити за ескалацију на територији Русије, као и на привремено окупираним територијама, тренутно се процењује на 94.300“, додао је он.

Кремљ је досљедно негирао да планира инвазију на Украјину. Међутим, у четвртак је секретар за штампу руског председника Владимира Путина Дмитриј Песков описао „вероватноћу непријатељстава“ у Донбасу као „и даље високу“.

„Ово нас посебно брине и брине“, рекао је он.

Истог дана, помоћник америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд упозорила је да ће Москви бити уведене санкције без преседана ако употреби своју војску против Украјине.

„Одлучни смо у слању поруке Москви да ће, ако поново крене ка унутрашњој дестабилизацији Украјине или употреби ове снаге да уђе у земљу, да ће се суочити са економским мерама високог утицаја, какве до сада нисмо користили, из целог НАТО-а“, рекла је она.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА