Најновије

ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛНО ОПАСАН АСТЕРОИД: Већи је од Ајфелове куле и у суботу ће ући у Земљину орбиту

ОГРОМАН "потенцијално опасан" астероид, већи од Ајфелове куле, ући ће 11. децембра у Земљину орбиту, саопштила је Америчка свемирска агенција НАСА.

Астероид у облику јајета назван "4660 Нереј", дугачак 330 метара, ућиће у Земљину орбиту брзином од 23.700 километара на час.

Очекује се да ће астероид проћи на извесној удаљености поред Земље, али ће ипак бити ближе него што је неки астероид био у последњих 20 година.

Нереј, назван по старо-грчком морском богу, најстаријем сину персонификације Земље, богиње Геје, биће удаљен око 3,86 милиона километара, што је око 10 пута више од удаљености између Земље и Месеца, пише портал ,,Лајв сајенс''.
Иако звучи као веома велика раздаљина, то је према космичким стандардима, на корак од наше планете.

НАСА означава сваки свемирски објекат који се налази у кругу од 193 милиона километара од Земље као „објекат у близини Земље“, а сваки објекат који се брзо креће унутар седам и по милиона километара, као „потенцијално опасан“.

Астрономи пажљиво прате тако озачени објекат, тражећи било какво одступање од предвиђене путање, које би их могло довести на курс Земљине путање и евентуалног судара.

Према предвиђањима НАСА, Нереј ће се следећи пут приближити Земљи 2. марта 2031, затим новембра 2050. и 14. фебруара 2060. године, када би могао прићи на близину од скоро 1,2 милиона километара.

Извор:Novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА