Најновије

„Прети хаос и катастрофална криза због 5Г“: Упозорење америчких авио-компанија

Извршни директори великих америчких путничких и карго авио-превозника упутили су писмо на адресе више државних институција у којем су изразили забринутост за безбедност летова од среде, када би компаније АТ&Т и Верајзон требало да почну са увођењем услуге 5Г мреже.

Они су у писму упозорили да авијацији прети „катастрофална” криза за мање од 36 сати, јер би нова Ц-Банд 5Г услуга могла да учини знатан број широкотрупних авиона неупотребљивим, да изазове „хаос“ на летовима у САД и да би „десетине хиљада Американаца могли да остану заглављени на аеродромима у иностранству“.

„Осим ако наше главне ваздушне луке не буду рашчишћене за летове, огромна већина путничких и теретних авиона ће у суштини бити приземљена“, написали су извршни директори Американ Ерлајнса, Делта Ерлајнса, Јунајтед Ерлајнса, Саутвест Ерлајнса и других компанија у писму које преноси Ројтерс.

„То значи да би у дану попут јучерашњег више од 1.100 летова и 100.000 путника било подвргнуто отказивању, преусмеравању или кашњењу летова“, упозорава се у писму.

Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) упозорила је да би потенцијално мешање фреквенци могло да утиче на осетљиве инструменте у авиону као што су висиномери и да знатно омету летачке операције при слабој видљивости.

Авио-компаније су касно у понедељак разматрале да ли да почну да отказују неке међународне летове за САД који су према распореду летења планирани за среду.

У писму, које су такође потписали УПС Ерлајнс, Аљаска Ер, Атлас Ер, ЏетБлу Ервејз и ФедЕкс Експрес, наглашава се да је неопходна хитна акција јер ће „искрено говорећи, национална трговина стати".

Писмо је упућено директору Националног економског савета Беле куће Брајану Дизу, министру за транспорт Питу Бутиџиџу, управнику ФАА Стиву Диксону и председници Федералне комисије за комуникације (ФЧ) Џесики Розенворсел.

Авијација за Америку, група која је организовала потписивање писма, одбила је коментар, а из ФАА су саопштили да ће „наставити да обезбеђују сигурност путовања пошто компаније за бежични интернет уводе 5Г мрежу".

Из ФАА су поручили да настављају да раде са авио-индустријом и компанијама за бежични интернет у настојању да се ограниче кашњења и отказивања летова због 5Г.
Друге владине агенције се нису огласиле поводом писма авио-превозника, пренео је Танјуг.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА