Најновије

НЕИСКОРИШЋЕН ЕНЕРГЕТСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ СРБИЈЕ: Шта то имамо на КиМ?

Ивица Јaковљевић са Факултета техничких наука у Косовској Митровици рекао је да Косово и Метохија је једно од највећих лежишта угља у Европи и тамо се налази више од 79 посто резерви којима Србија располаже. Међутим, како додаје стратегија коју је ЕПС направио није примењена и потенцијали су остали неискоришћени.

ЕПС (Фото: Јутјуб)

Председник Србије најавио је у Охриду да ће понудити Приштини бартер аранжман за испоруку лигнита са Косова и Метохије у замену за струју. Вучић каже да ако у Приштини неће такву врсту аранжмана, Београд је спреман да плати квалитетан лигнит.

На Косову и Метохији нема нафте и гаса, али има угља.

Ивица Јaковљевић са  Факултета техничких наука у Косовској Митровици рекао је да Косово и Метохија је једно од највећих лежишта угља у Европи и тамо се налази више од 79 посто резерви којима Србија располаже.

Међутим, како каже, када погледате геолошке резерве које су 14,7 милијарди тона или оне које се могу користити у термоелектранама могућности за развој су огромне.

Како је рекао, потенцијали за развој су огромни, на жалост нису реализовани планови за развој угља и термоенергије на КиМ које је Елекстопривреда Србије имала.

Јаковљевић додаје да после преузимања од стране КЕК-а није се радило на стратегији, нису се отварали нови површински копови и нису се изградиле нове електране.

"Данас се производи од 8 до 9 милиона тона лигнита на годишњем навоу, од тога око 93 посто иде за термоелектрану остало за широку потрошњу. Производња се одвија на само једном површинском копу Сибовац, али је то недовољно за потребе на простору КиМ и зато су током зиме присутне рестрикције струје", истакао је Јаковљевић.

Према његовим речима, ту постоје и други проблеми, начин управљања, радна снага, 4.000 људи је протерано са својих радних мест после 1999. године.

"Ресурса има, они су огромни. Само планови ЕПС-а су ишли да се до 2012 изгради 2100 мегавата нових термоелектрана, али после 1999. се не спроведе стратегија. Угља може да има за продају, делимично се користи за широку потрошњу", напоменуо је.

Међутим , како додаје, ЕПС нема увид да ли производња може да се повећа, а постоје и проблеми у вези са транспортом.

"Лигнит не тврди дуги транспорт, железница не функционише, може се организовати камионски транспорт, али то би подразумевало већу логистику. Од 2.000 управљање је преузела косовска енергентска компанија, многи планови очикледно нису се реализовали, а потенцијал је огроман", истакао је Јаковљевић.

О рату у СНС прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА