Најновије

Кипар неће признати Косово (ВИДЕО)

Једнострано проглашење независности Косова за Кипар је незаконито без постизања обострано прихватљивог, компромисног решења, поручио је министар спољних послова Никос Христодулидис, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је Кипру што су у свим међународним организацијама доследно гласали против чланства Косова.

Христодулидис и Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Након састанка са Дачићем, Христодулидис је истакао да је Дачићу честитао за постигнут значајан напредак у реформском процесу, те поновио да Кипар подржава Србију на путу ка ЕУ.

Како је рекао, Дачића је обавестио о дешавањима у вези са кипарским питањем и прекидом преговора.
Христодулус је навео да Србија игра пресудну улогу у региону Западног Балкана, са циљем обезбеђивања безбедности и стабилности.

Навео је да Србија и Кипар имају присне блатералне односе, пријатељске, као и заједнички приступ многим питањима.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је за нас важна позиција Кипра, када је реч о територијалном интегритету Србије, као и других земаља ЕУ које нису признале једнострану независност Косова, те истакао да је позиција Кипра веома чврста и никада није била доведена у питање.

- Захвални смо нашој браћи што су се у свим међународним организацијама доследно придржавали тог принципа и гласали против пријема Косова. Овде није реч о појединачном питању, већ о принципима, да се не може дозолити било који једнострани акт којим се угрожава територијални интегритет чланице УН. Зато су за нас односи са Кипром приоритетни - истакао је Дачић.

Како је рекао, Србија придаје велики значај односима са Кипром, који су засновани на чвртсом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа и државе и узајамној подршци и разумевању када је реч о заштити националних и државних интереса.

Зато је, истакао је, важно да сарадњу држимо на високом нивоу, и поновио да ће до краја године на Кипру бити одржана заједничка седница две владе.

Захвалио је Кипру на пријатељству и приметио да пријатељство мора да се негује.

- Присталица сам тога да се и пријатељство негује. Некако је у људској природи да се пријатељство са неким можда и подразумева и да нема потребе да се негује, а врло често се више удварамо нашим непријатељима и противницима, него што водимо рачуна о нашим пријатељима. За нас су приоритет наши пријатељи - подвукао је Дачић.

Он је упозорио грађане Србије који, како је рекао, понекад без довољно информација "наседају на одређене провокације неких туристичких агенција", да воде рачуна када иду на летовање на Кипар, да поштују територијални интегритет и суверенитит те земље и да не улазе "у било какве аранжмане агенција које им обећавају да ће им омогућити летовање на окупираном делу Кипра".

Вучић би под овим условом потписао независност Косова, али то је немогућа мисија . Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА