Најновије

"НАС ЈЕ ИПАК ВИШЕ": Шетња за Оливера: "Хоћемо одговор на питање - ко је рекао смакните га?" (ВИДЕО)

Прва годишњица смрти Оливера Ивановића данас се обележава шетњом од платоа Филозофског факултета до Храма Светог Саве, која je почела у 18 сати.

Протестна шетња у помен Ивановићу (Фото: Фејсбук/Принскрин)

Грађани су се били окупили испред Платоа, а са разгласа на камиону емитоване су изјаве и говори убијеног Ивановића.

"Нисам дозволио да будем стављен тамо или овамо, ја сам свој човек, нећу да се сврставам. Не видим коме би било у интересу да ме нема, коме сам ја претња за безбедност, не чак ни оним криминалцима који ме баш и не воле" - неке су од изјава Оливера Ивановића које су се могле чути са разгласа.

Кратак говор одржао је глумац Бранислав Трифуновић.

- У атмосфери страха се не живи. Грађани су уплашени, али нико нема право да својим страхом угрожава остале. Одуприте се. Нас је ипак више - овако је говорио Оливер Ивановић, убијен са шест метака у леђа. Ни дан данас не знамо ко га је ликвидирао ни ко је изговорио "смакните га". Знамо само ко није - рекао је Бранислав Трифуновић.

Ово је, додао је, меморијална шетња за Оливера Ивановића.

- Молим вас да пиштаљке одложите у џепове и да спустите транспаренте. Хоћемо одговор на питање - ко је рекао "смакните га". Ко је наредио политичко убиство Оливера Ивановића? Свеће упалите на Славији, да покажемо оно што је Оливер рекао 20 дана пред смрт - "нас је ипак више". Идемо у шетњу за породицу Оливера Ивановића и за Оливера. Хвала вам - завршио је Трифуновић.

"Локални фронт" на челу колоне

Колона се кретала од Платоа, и наставила Теразијама, Улицом краља Милана, преко Славије и Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве.

На челу колоне је транспарент "Нас је ипак више", а колону воде и активисти Локалног фронта, учесници "Ибарског марша". Они су пешачење отпочели у суботу и прешли су 170 километара, како би присуствовали обележавању годишњице убиства Оливера Ивановића.

Грађани су их, када су коначно стигли испред Филозофског факултета, дочекали аплаузом.

Протестни скуп организује иницијатива "1 од 5 милиона", а један од захтева које истичу сваке суботе на протестним шетњама јесте откривање налогодавца убиства Оливера Ивановића.

Организатори су више пута напоменули да, за разлику од суботњих протеста, током ове шетње неће бити пиштаљки, песме и буке, већ ће окупљени грађани носити свеће, у помен преминулом Ивановићу.

Милена Ивановић, удовица убијеног лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" (ГИ СДП), најавила је да неће учествовати у овом скупу, јер не жели да се смрт њеног супруга "политизује".

Она је јутрос са сином Богданом обележила помен смрти Оливера Ивановића у Храму Светог Саве на Врачару, где су свеће запалили и председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, шеф Канцеларије за КИМ Марко Ђурић, министар одбране Александар Вулин. Такође, испред Храма се окупио велики број грађана који су желели да запале свећу.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, са више хитаца у леђа, док је улазио у страначке просторије у северном делу Косовске Митровице.

Прочитајте ОВДЕ каква се то туча у хрватском Сабору умало догодила због Србије.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било прошле суботе.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА