Најновије

„Договор за Косово Србија треба да постигне и са Албанијом“

„Американци су дефинитивно узели ствар у своје руке када је реч о дијалогу Приштине и Београда, то је сада свима јасно“, каже за Косово Онлајн директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли, и напомиње да би 2020. година могла бити преломна година на Балкану, као и да ствари више не могу бити онакве какве су биле.

Косово (Фото: Јутјуб)

– Могуће је предвидети споразум између Београда и Приштине, али ако се тај договор постигне и са Тираном. Не постоји подстицај да Београд склопи посао искључиво са Приштином јер осим моралних разлога за одбијање Србије да призна сецесију Косова и Метохије, актуелно руководство у Приштини налази се на економској и политичкој силазној путањи. С друге стране, Приштина и влада Албаније настављају започете разговоре о уједињењу. То се може постићи само ако такав савез добије признање Београда и поднесе се предлог да Србија и Албанија пристану на територијалну замену – истиче Копли и додаје:

– Према плану – оном који је предложио професор Дарко Трифуновић са Универзитета у Београду – Србија би могла да пристане да део Косова, изузев северног подручја на којем су Срби већина, преда Албанији, а Албанија би могла да преда подручје под својом јурисдикцијом у северном региону (укључујући северозападни део Косова) Србији. То би објединило подручје на којем доминирају Албанци, вратило косовске Србе у Србију, а истовремено вратило српска подручја која су тренутно под албанском доминацијом. То би створило „већу Албанију“ коју Албанци желе и Србији би обезбедило приступ мору.

Копли сматра да је потребна велика политичка храброст лидера у Београду, Тирани и Приштини да би се постигла таква позитивна трансформација.

– То је, заправо, једини начин да се прошлост остави тамо где мора да буде – у прошлости. На тај начин могу се пробудити нови регионални почеци. Било би потребно покренути сваки такав процес усклађивања путем контаката који нису формалне владине везе. На пример, могли би бити покренути разговори између челника православних цркава Србије и Албаније. Могло би доћи до разговора српског престолонаследника Александра и албанског краља Леке Другог. Такав процес би поздравиле и ЕУ, САД и Русија, јер је то регионални „вин-вин“ приступ – сматра Копли.

Прочитајте ОВДЕ   где је то полиција дошла усред ноћи и одвела...

Извор: kosovo online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА