Најновије

"АКО ТРАМП УВЕДЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ ОТВАРАМО ПАНДОРИНУ КУТИЈУ": Кина оштро запретила!

Амерички медији објавили су да је Трампова администрација увела нове санкције како би „Хуавеј“ одсекла од снабдевања чиповима, при чему је правило било да компаније које користе америчку технологију за израду чипова добију дозволе пре продаје кинеском технолошком гиганту. Из „Хуавеја“ поручују да неће седети скрштених руку, преноси Спутњик.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Раније су амерички медији известили да су високи амерички званичници прихватили нова ограничења која захтевају од компанија које послују са „Хуавејом“ да добију лиценце пре него што продају чипове у чијој изради се користе технологије или софтвери за прављење чипова израђених у САД. Ако се усвоје, мере су усмерене на компанију ТСМЦ, главног добављача чипова „Хуавејевог“ одељења за полупроводност, „Хај силикон“.

Кинеска влада „неће седети скрштених руку и гледати како убијају ’Хуавеј‘“ ако Вашингтон уведе нова ограничења која се односе на чипове, упозорио је председник „Хуавеја“ Ерик Сју.

„Верујем да би било контрамера“, рекао је Сју говорећи за Си Ен Би Си у уторак.

Сју је упозорио да „ако Кина предузме противмере, погубни ефекти на индустрије широм света били би огромни. Једном када се отвори Пандорина кутија, то би имало разарајуће ланчане последице на глобални еко систем. Хуавеј не би био једини на штети“. Прецизирао је да америчке фирме у таквом случају „неће остати нетакнуте“.

Пријављене мере тек треба да се примене, а амерички званичници још увек нису јавно давали коментаре о њима. Међутим, према Си Ен Би Сију, о њима је разговарано на састанку у Вашингтону прошле среде, а присуствовали су високи званичници из Стејт департмента, Савета за националну безбедност, Министарства одбране, Министарства енергетике и Одељења за трговину.

„Хуавеј“, прва светска телекомуникациона компанија и произвођач паметних телефона број два, зависи од ТСМЦ-а за производњу чипова.

САД су прошле године започеле кампању санкција „Хуавеју“, оптуживши компанију за сарадњу с кинеским обавештајним службама. Компанија је одбацила тврдње. До сада су америчке мере укључивале ограничења, попут забране „Гуглу“ да инсталира свој популарни оперативни систем андроид на нове моделе „Хуавејових“ паметних телефона. Међутим, лобирањем америчких технолошких дивова, укључујући „Мајкрософт“ и „Интел“, омогућили су тим и другим компанијама да наставе пословање са кинеском компанијом усред изгледа за губитке у износу од више милијарди долара.

Како су Путинови специјалци надмудрили маринце сазнајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА