Најновије

ПОДАЦИ ИЗ АРХИВА ЦИА! На састанку партизана и четника, Дража Михаиловић изразио сумњу ко је заправо Тито!

Српски аутор Душан Телесковић објавио је књигу “Драгољуб Дража Михаиловић. Издани савезник: Генерал у тајном архиву ЦИА” у којој износи податке о сусретима партизанских и четничких вођа за време Другог светског рата.

Јосип Броз (Фото: Јутјуб)

Пример су неуспешни преговори Драже Михаиловића и Јосипа Броза Тита у Брајићима, 27. септембра 1941. на којима је склопљен споразум о заједничкој борби против окупатора.

Одломак из књиге:

“Партизанску су делегацију чинили: Јосип Броз Тито, Митар Бакић и Сретен Жујовић, а четничку: Дража Михаиловић, Драгиша Васић, потпуковник Драгослав Павловић и капетан Милорад Митић. Био је то последњи покушај да се организује заједничко партизанско-четничко заповедништво. Али, склопљен је само привремен споразум.

На састанку је начелно гарантовано одржавање статус кво у међусобним односима, па је предложено избегавање сукоба.

Један детаљ с тог састанка и данас има своје репове у српској јавности, пре свега у таблоидним тврдњама да је ‘ЦИА сумњала да је Тито био Рус’. Михаиловић је на том састанку изразио сумњу да је Тито био Загорац, јер је наводно његов ‘нагласак био више руски него хрватски’. Јавно је изразио сумњу у његов прави идентитет, и то 5. новембра 1941. када га је назвао ‘комунистички вођа у Србији, под лажним именом Тито’.

Одатле потиче прича да је Тито заправо саветник руског велепосланства Владимир Лебедев који је заиста постојао, али је тада већ био у Русији. Оперативци тадашњег ОСС-а који је, дакле, претеча данашње ЦИА-е известили су каснијих година о том састанку, између осталог и о Михаиловићевој сумњи, што је отварањем архива ЦИА-е довело до натписа у штампи како је, ето, и ‘ЦИА знала да Тито није Тито’.”

Израелски борбени авиони напали Газу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА