Најновије

ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ МИЛОШ ЗЕМАН: Молим српски народ да нам опрости бомбардовање! (ВИДЕО)

НАТО бомбардовање била је грешка, било је то горе од злочина и ја бих замолио српски народ да нам опрости, рекао је данас председник Чешке Милош Земан после састанка са српским председником Александром Вучићем у Прагу.

Милош Земан. (Фото: Јутјуб)

Он је на заједничкој конференцији за новинаре пренео да је са Вучићем разговарао о традиционалном чешко-српском пријатељству и подсетио на 1938. годину, када су Чешку како је рекао, изневерили западни савезници, и на 1968. годину, када су их изневерили источни савезници.

– Српски народ у оба случаја изразио је своју подршку. Ми смо му се захвалили бомбардовањем. Зато се овом приликом у своје име извињавам за бомбардовање тадашње Југославије – поручио је Земан.

Он је рекао да га је све време то мучило, наводећи да је Чешка у време када се о томе одлучивало била тек неколико недеља у НАТО.

– Тражили смо сагласност и очајно тражили бар једну земљу да буде против, али остали смо сами. Ипак је то био недостатак храбрости – рекао је Земан и затражио опроштај наводећи да се овим решио и своје дугогодишње трауме, јер, како је казао, кајање ослобађа.

Он је цитирао стару латинску изреку “рекох и спасох своју душу” (Диxи ет салвави анимам меам).

Земан је рекао да је са Вучићем разговарао и о успешном развоју економске сарадње, наводећи да је у рукама имао три странице ческих фирми које успешно улажу у Србију.

Земан је додао да су разговарали и о ставовима две земље у погледу међународних односа, а посебно је истакао способност Србије да успоставља пријатељске или коректне односе са свим значајним земљама.

Земан је позитивно оценио и брзо напредовање вакцинације у Србији, што је, како је рекао, везано и за то што Србија има вакцине из више земаља.

– Високо ценим ову посету, и радо се сећам своје посете у Београду и надам се да ћу пред сам крај мандата још једном погледати тај град – рекао је Земан.

Земан и Вучић одржали су претходно састанак у четири ока, након свечаног дочека уз војне почасти и церемоније размене државних одликовања између два председника.

Председник Земан је због лошег здравственог стања био у инвалидским колицима, али је смогао снаге да устане и поздрави Вучића, чиме је додатно изразио своје поштовање и пријатељство.

Руски председник погледом заледио новинара! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА