Најновије

НЕ, НИЈЕ 1.592 НОВА СЛУЧАЈА: Само осам нових болесних од короне, погледајте како вас манипулишу!

Манипулација бројкама око оболелих од ковида наставља се несмањеном жестином, иако је простом математиком лако утврдити да ту много шта не штима. Бројке које наизглед делују огромно презентују се прошаране текстом који треба да вас застраши, а у стварности, кад се удубите у те исте бројке, врло лако откривате манипулацију. Ево најпре текста какав уобичајено долази од мејнстрим медија, па и наш коментар који сагледава праву истину.

Ковид болница (фото: јутјуб)

Од почетка епидемије у Србији је откривен 739.561 случај коронавируса, а преминуло је 7.195 особа. Проценат смртности је 0,97 одсто. Тестирано је укупно 4.883.713 узорака.

Епидемијски подаци упозоравају из дана у дан, све више и више. У Србији постаје доминантан делта сој, који се брже преноси, а чији симптоми у почетку нису знак за узбуну.

Према последњем пресеку, потврђена су 1.592 нова случаја коронавируса на основу 12.773 тестирана узорка, а преминуло је седам особа.

Према подацима Министарства здравља, на респираторима је 29 пацијената, од укупно 925, колико их је на болничком лечењу.

Е, сад, упоредимо ове податке са онима од дана раније. Елем, дан раније, на болничком лечењу било је 917 пацијената, а 28 на респираторима (тестирано 12.869 узорака, а 1.656 позитивно). Ако простом математиком погледамо, видимо да нема 1.592 нова ковид болесника (или заражена, како воле да их називају), већ да се за један дан број заиста болесних увећао за укупно осам људи и да је један више на респиратору. Сви остали, а то значи њих 1.584 позитивних, или нема никакве симптоме, или готово да их нема. Притом, у тих осам нових хоспитализованих се рачунају и тежи и лакши случајеви. Сетимо се да су арене и сајмови били за лакше случајеве, а ковид болнице за теже, тако да се по свему судећи и лакши случајеви хоспитализују.  

Дакле, од 1.592 случаја коронавируса, које наводи Министарство здравља за последња 24 часа, заправо је свега њих осам заиста болесно, односно 0,5% од укупног броја позитивних за тај дан. На седам милиона људи у Србији (без података са КиМ), то је 0,00011% становништва. Када то упоредимо са грипом, за који не постоје тестирања, већ се гледају само они који имају симптоме грипа, корона би била само једна статистичка грешка. Када се дневно у сезони грипа видно зарази многоструко више људи, замислите само колико би било “заражених” од грипа, да се уведе манијакално тестирање на грип, какво постоји на корону, па да се “позитивни” на грип третирају као болесни, иако немају симптома?

Број преминулих од короне је заиста дискутабилан, односно да ли су заиста преминули од ковида, јер ни данас не постоје никакве потврде патолога, а са друге стране треба имати у виду да је здравство у Србији званично најкорумпиранија институција, те да разне манипулације бројкама не могу бити изненађење. Имена умрлих људи немамо, већ се даје гола бројка, тако да нема списка са подацима умрлих који би могао бити провераван, тако да нам породице и пријатељи умрлих потврде или негирају да је конкретна особа са списка заиста боловала од короне.

Међутим, застрашивање се наставља. Епидемијска ситуација у Србији - додатно ће се погоршати због изузетно агресивног делта соја, упозорава директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша.

"Видимо да се широм света погоршава епидемиолошка ситуација, а ако се обухват вакцинације значајно не повећа у наредном периоду, можемо очекивати и значајно већи број оболелих који завршавају у јединицама интензивне неге и, нажалост, умиру", упозорила је министарка за рад и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Док траје застрашивање, трећа доза је почела, а лекари већ најављују и четврту дозу вакцине, опширније ОВДЕ.

Извор: Правда, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА