Најновије

ПУКОВНИК СРЕТЕН ЕГЕРИЋ: Руски поход на Северодоњецк

Донбас (Фото: РИА Новости)

Пише: Сретен Егерић

И поред издашне попуне у наоружању и војној опреми, ангажовању „војних саветника“–страних држављана који извршавају задатке у саставу Здружених снага одбране Украјине, од најнижих јединица као војници (послужиоци–оператери на сложенијим борбеним системима) до Команди оперативних састава (где је утврђено присуство официра, првенствено из НАТО‒а, у улози консултаната и непосредних планера операција), политичкој и медијској подршци „Западних земаља“, у току претходне две недеље стање на на фронту у источном и јужном делу Украјине одвијало се крајње неповољно у тактичко-оперативном, техничко-материјалном и моралном смислу по украјинске оружане снаге, односно Здружене снаге одбране, какав је званични назив свих наоружаних лица, како би се дао привид јединства снага и јединственог командовања.

Здружене савезничке снаге коју чине Војска Руске Федерације, Корпус народне милиције ЛНР и Корпус народне милиције ДНР, оствариле су значајан успех у ослобађању више стотина насељених места и великог дела територије Луганске Народне Републике (око 90% простора) и Доњецке Народне Републике и окружењу и уништењу већег броја јединица  ЗСО Украјине.

Наведени догађаји иако не кључно, значајно су утицали на стање способности за извођење борбених дејстава ЗСО Украјине. Ради превазилажења наведених проблема, сем политичког ангажовања државног руководства Украјине и обезбеђења наставка подршке „Западних земаља“ (у којима се чини да је почео да опада ниво ентузијазма и заинтересованости за „украјинско питање“), планирано је неколико операција које су требале да покажу могућност ЗСО Украјине да нанесе ефектне ударе и значајне губитке Здруженим савезничким снагама. Наведене операције су отворено најављиване и обезбеђена је значајна медијска подршка како у самој Украјини тако и у земљама НАТО–а и ЕУ, односно међу чланицама групе седам најразвијених земаља (Г‒7), на политичким, економским, културним и спортским скуповима.

Битне операције ЗС Украјине и њихови резултати

нападна операција, извођења против напада на правцу Харков–Белгород (који је дужи временски период најављиван од стране украјинског политичког руководства), у циљу одбацивања Војске Руске Федерације од Харкова, довлачењем снга ВРФ у циљу појачања одбране на наведеном правцу, са других делова фронта првенствено из рејона Доњецка и Изјума ради спречавања продора и избијања ЗСО Украјине на границу са Руском федерацијом. Након почетних успеха ЗСО Украјине су заустављене активним дејствима ВРФ, у току претходне недеље (17.05. до 21.05), Здружених савезничких снага (Војске Руске Федерације и Корпуса Народне милиције ЛНР) на линији:  села Цуповка, Липци, Терноваја, Рубежноје.

Након пада почетног нападног елана ЗСО Украјине, воде се позицијске борбе и артиљеријски двобоји, тежишно у рејону села Терноваја и Прудјанки. Наведена операција је изузетно пропраћена од стране украјинских медија, а посредно и медија „Западних земаља“, најављивана као операција која је требала да „доведе до преокрета“ у украјинско -руском сукобу. Наведени противнапад је заустављен после продора од неколико километара североисточно од Харкова. Извођењем нападне операције није остварен циљ ангажовања додатне снаге Војске РФ са дугих делова фронта, а доведен је у опасност део јединица ЗСО Украјине на левој обали реке Северски Доњец (који су извршили насилни прелазак реке и избили у рејон, села Рубежно, Лосевоје, Хотомљија да буду окружене и остављене у „Котлу“), са циљем наношења удара у десни бок снагама Војске РФ и народне милиције ЛНР, које су продирале ка Изјуму и планирале даљи продор према Славјанску.

Посебну медијску занимљивост, представљао je снимак групе војника ЗСО Украјине који су носили „граничну ознаку-стуб. Они су извршили заједничко фотографисање у њиви (није наведено време и локација) испред ознаке, што је представљено као успешно извршење задатка, а затим одлазак и одношење наведене „граничне ознаке-стуба“ са собом. Главнокомандујући ЗСО Украјине је изјавио да ће свим учесницима „постављања граничне ознаке доделити звање хероја Украјине“.

И поред врло обећавајуће нападне операције ЗСО Украјине, нису остварени постављени циљеви. Иако су ЗСО Украјине успеле да одбаце снаге Војске РФ и народне милиције ЛНР од Харкова и нанесу им одређене губитке, снаге ЗСО Украјине су изашле на „отворено поље“ где представљају много уноснији циљ за дејство Војске РФ, чиме су лишиле себе велике предности, успешне одбране малим снагама против јачег противника у насељеном месту.

Тренутни застој и позициона борба са „артиљеријским  двобојима“ не иду на руку ЗСО Украјине, уколико не створе услове за ојачање снага код Харкова и наставе даље извођење операције до потпуног изласка на границу са Руском федерацијом, може се очекивати у наредном периоду да снаге ЗСО Украјине себе доведу у ситуацију случној снагама које се тренутно налазе у зони Северодоњецк, Золотое, Покровско, Северск односно да доспеју у оперативно окружење.

О суђењу припадницима '’Азова'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српска аналитика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА