Најновије

ДА НЕ БИ УТИЦАЛИ НА СВЕДОКЕ: Одређен притвор осумњиченим припадницима Војске Србије и Министарства одбране

Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду, донео је решење којим је одредио притвор деветорици осумњичених за злоупотребе, од којих су неки високорангирани припадници Војске Србије, односно Министарства одбране.

Фото: visisud.rs

Судија је решењем од 26.јуна одредио притвор до 30 дана осумњиченима да не би ометали поступак утицањем на сведоке.

Против овог решења окривљени и њихови браиноци имају право жалбе већу Посебног одељења Вишег суда у року од три дана, наводи се у саопштењу тог суда.

Осумњичени су јуче саслушани у Тужилаштву за организовани криминал након чега је тужилац донео наредбу о спровођењу истраге у односу на 10 осумњичених, потврђено је у Тужилаштву за организовани криминал.

Наредба је донета у односу на Александра Новковића, Слободана Старчевића, Ане Томић, Јасне Стојановић и Зденке Куркић, који су запослени у Министарству одбране, као и Жељка Радовановића, Саше Радовановића, Ненада Балетића и Марка Коцића, који су одговорна лица привредних друштава, док се за Д.Д се трага.

Осумњичени су ухапшени у суботу по налогу Тужилашта за организовани криминал након вишемесечног предистражног поступка, у сарадњи са ВБА, Војном полицијом, припадницима БИА и Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције - Службе за борбу против организованог криминала.

Они се терете да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Осумњичени су као припадници организоване криминалне групе, на чијем је челу организатор Новаковић, запослен у Министарству одбране искоришћавањем својих службених положаја и овлашћења, ради стицања имовинске користи за себе и друга лица, а на штету буџета Републике Србије, закључивали већи број уговора који су се односили на различита инвестициона улагања за потребе Министарства одбране односно Војске Србије.

Припадници ове групе су и четири запослена у Министарству одбране, као и пет одговорних лица привредних друштава.

Осумњичени су ради прибављања противправне имовинске користи у вишемилионском износу, противно свим правилима процедуре Закона о јавним набавкама, у уговоре који се односе на инвестиционо одржавање и улагања у објекте за потребе команди, јединица и установа Министарства одбране уносили неистините податке односно цене изведених радова које су биле знатно веће од стварних, тржишних.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА