Најновије

УМРО ЗАРОБЉЕНИ БРИТАНСКИ ПЛАЋЕНИК: Није дочекао пресуду суда ДНР

Британски плаћеник Пол Ури, који је учествовао у ратним дејствима на страни Украјине, преминуо је у заточеништву у Доњецкој Народној Републици. Омбудсман ДНР Дарија Морозова навела је хроничне болести као главни узрок смрти, наводи Доњецка новинска агенција.

Заробљени плаћеници (Фото: РИА новости)

Држављанин Уједињеног Краљевства заробљен је у априлу док је покушавао да пробије војни пункт у Доњецку. У Оружаним снагама Украјине, Ури је водио операције и обучавао регруте. Такође се напомиње да је пре догађаја у Украјини учествовао у ратним дејствима у Авганистану, Ираку и Либији.

Морозова је рекла да је ДНР обавестила међународне организације, као и званичнике Велике Британије, о Уријевом хапшењу. Информације на његов захтев пренете су и страним медијима.

Ури је, према речима омбудсмана, имао неколико хроничних болести одједном, укључујући дијабетес мелитус, зависан је од инсулина, пружена му је медицинска помоћ у Доњецку. Она је напоменула да је пре смрти, која се догодила 10. јула, он био у изузетно депресивном стању због неспремности Лондона да се позабави његовим ослобађањем.

'’Представници Велике Британије су игнорисали чак и могућност преговора о његовом повратку у оквиру процедуре размене затвореника. Штавише, нису обезбедили неопходне лекове преко Међународног комитета Црвеног крста'’, додала је Морозова.

Подсећамо, суд у Доњецку је осудио два британска и једног мароканског држављанина на смртну казну стрељањем. Они су поднели жалбе на пресуду и њихово разматрање је у току.

Руски амбасадор позван да објасни смрт Британца

Руски амбасадор Андреј Келин позван је у британски Форин офис у вези са смрћу британског плаћеника Пола Урија, који је заробљен у Доњецкој Народној Републици, објављено је на сајту дипломатског представништва.

Напомиње се да јеминистарство позвало Кејлина да "изрази дубоку забринутост" због извештаја о смрти британског држављанина. Руски амбасадор ће се састати са високим британским званичником Тимом Бароуом, који ће затражити од Русије да појасни Уријев статус.

Како Америка наоружава Русију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА