Најновије

НОВИ ПРИОРИТЕТ ЦИА Терористи падају у други план, означен је главни непријатељ

Заменик директора ЦИА Дејвид Коен ставио је до знања запосленима у контратерористичком сектору да је борба против Ал Каиде и осталих екстремистичких група приоритет, али је навео и да ће новац и ресурси агенције бити значајно усмерени на Кину, пренео је АП.

ЦИА. (Фото: Принтскрин)

Годину дана након завршетка рата у Авганистану амерички председник Џозеф Бајден и водећи безбедносни званичници мање говоре о борби против тероризма, а више о политичким, економским и војним претњама од Кине и Русије, додаје америчка новинска агенција.

Дошло је до тихог заокрета у обавештајним агенцијама, које премештају стотине службеника на позиције фокусиране ка Кини, а неки од њих су раније радили на борби против тероризма.

Обавештајци наглашавају да се борба против тероризма не игнорише.

Само пре недељу дана откривено је да је дрон ЦИА убио лидера Ал Каиде Ајмана ал-Завахрија у Кабулу.

Међутим, неколико дана касније, Кина је покренула велике војне вежбе и запретила да ће прекинути контакте са Америком због посете председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану.

Како додаје АП, управо је то порука заменика Коена коју је послао запосленима пре недељу дана, да је главни приоритет агенције да схвати Пекинг и супротстави му се.

Обавештајци кажу да им је потребно више информација о Кини, посебно због немогућности да се утврди узрок пандемије ковида.
Пекинг је оптужен да је крио информације о пореклу вируса.

Присталице Бајденове администрације се осврћу на чињеницу да су САД успеле да прате и убију Ал-Завахирија и кажу да је то доказ да САД могу да циљају мете у Авганистану и из иностранства.

Међутим, критичари кажу да податак да је Ал-Завахири живео у Кабулу, под очигледном заштитом талибана, говори да је у току повратак екстремистичких група против којих се Америка бори.

Помак у приоритетима подржавају многи бивши обавештајци и посланици из обе америчке партије.

Демократски конгресмен Џејсон Кроу, који је служио у Авганистану у Ираку, рекао је да верује да су се САД углавном фокусирале на контратероризам претходних година.

- Много већа егзистенцијална претња су Русија и Кина. Терористичке групе не могу да униште амерички начин живота на начин на који Кина може - рекао је Кроу.

Портпаролка ЦИА Тами Торп оценила је да тероризам остаје "врло реалан изазов".

- Иако кризе, попут руске инвазије на Украјину и стратешки изазови које поставља Кина траже нашу пажњу, ЦИА ће наставити агресивно да прати терористичке претње широм света и радити са партнерима да их заустави - додала је Торп.

Конгрес је притиснуо ЦИА и остале обавештајне агенције да направе Кину главним приоритетом, према речима неколико људи упознатих са питањем, који су говорили анонимно за АП.

Усмеравање ресурса ка Кини захтева веће резове свуда, укључујући и контратерористички сектор.

Конкретно, конгресмени желе више информација о кинеском развоју напредних технологија.

Под председником Си Ђинпингом Кина је уложила милијарде долара у развој квантне науке, вештачке интелигенције и осталих технологија које ће вероватно да утичу на начин на који ће будући ратови да се воде и економије да буду постављене, додаје АП.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА