Најновије

"ЕУ ће подржати Белорусију"

ЕУ је спремна да мобилише свеобухватан план економске подршке Белорусији вредан 3 милијарде евра када се у тој земљи догоди демократска транзиција.

Фото: РИА

То је у свом ауторском тексту поручио високи комесар за спољну политику и безбедност ЕУ Жозеп Борељ

"Ово јасно показује нашу дугорочну посвећеност миру, демократским тежњама и просперитету белоруског народа. Пре две године, милиони Белоруса стајали су у дугим редовима да дају своје гласове на изборима за председника земље јер су желели демократске промене, али њихов глас је игнорисан, а избори намештени", написао је Борељ у тексту објављеном на сајту дипломатске службе ЕУ.

Он је подсетио да су Белоруси изашли на улице да протестују, али режим у Минску је одговорио "свеобухватним безакоњем и бруталношћу која је десетковала цивилно друштво и ставила ван закона слободне медије".

Борељ је истакао да је ЕУ јасно ставила до знања да су санкције реверзибилне и да ће бити укинуте чим белоруске власти обуставе репресију, ослободе и рехабилитују све политичке затворенике, започну прави, инклузивни национални дијалог и окончају саучесништво у рату Русије против Украјине.

"Као што сам јуче свечано потврдио у име ЕУ и њених 27 држава чланица, ми ћемо бити уз народ Белорусије, као што ћемо бити уз народ Украјине све док наша заједничка будућност не буде остварена у безбедној, сувереној, демократској и просперитетној Европи", поручио је Борељ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА