Најновије

ЛЕКЦИЈА ТАЈВАНСКИМ СЕПАРАТИСТИМА: Зашто Кина изводи масивне маневре упркос претњама са Запада

Кинеска војска изводи маневре око Тајвана да би упозорила Америку и одржала лекцију "тајванским сепаратистима", изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин, истичући да је то и одговор на посету острву председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Фото: Правда

- Одговор Кине је оправдан и легитиман и представља упозорење за хушкаче и поуку за тајванске сепаратисте - истакао је Ванг, поручивши да је Тајван део Кине.

Но, Пелосијева из САД инсистира да је њена посета Тајвану била апсолутно корисна:

- Не можемо да дозволимо кинеској влади да изолује Тајван - поручила је и поновила да кинеска влада неће одређивати ко може да оде на Тајван.

А министар спољних послова владе у Тајпеју, Џозеф Ву тврди да је Кина искористила посету Пелосијеве да би покренула велике војне маневре надомак Тајвана, с циљем да се промени статус кво у зони Тајванског мореуза. Саопштио је да је и Тајпеј започео војне вежбе за проверу борбене готовости, као одговор на кинеске маневре које укључују лансирање пројектила у близини острва са 23 милиона становника.

Оценио је да Пекинг има за циљ да контролише Источно и Јужно кинеско море преко Тајванског мореуза, као и да жели да промени статус кво и припоји Тајван и да су кинеске војне вежбе део плана за припрему инвазије Пекинга на ово острво. Амерички подсекретар за одбрану Колин Кал саопштио је да Вашингтон остаје при проценама да Кина неће покушати да изврши инвазију на Тајван наредне две године и да ће америчка војска наставити да обавља транзит кроз Тајвански мореуз у наредним недељама.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА