Најновије

Лајчек и појединци из међународне заједнице третирају споразуме као шведски сто, узму оно што им одговара

Небојша Човић, некадашњи потпредседник Владе Републике Србије изјавио је за Пинк да оно што није добро је што после тешких састанака председника Србије Александра Вучића са европским и америчким емисарима Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром није постигнут ни један договор како би се превазишле тензије и ова тренутна ситуација.

Мирослав Лајчак (Фото: Јутјуб)

"Ништа се значајно није десило осим тих изјава где мислим да је господини Ескобар дао једну коректну изјаву, а што се тиче господина Лајчака, он увек покушава да буде коректан али и разводњава целу ствар, тако је и са овом изјавом коју је дао", каже Човић.

Лајчак цитира споразум о слободи кретања, додаје Човић, а при томе заборавља да помене споразум о Заједници српских општина, а да је спроведена ЗСО сада не би ни имали овакве тензије.

Човић каже да Лајчак и појединци из међународне заједнице све те споразуме третирају као шведски сто. Па узму оно што им одговара, оно што им не одговара гурну под тепих.

Када је у питању слобода кретања он каже да се и ту замењују тезе, јер слобода кретања је још док је он радио као потпредседник била непрекидна прича као и енергетика и телекомуникације.

"Од тада до данас је слаб напредак направљен и то захваљујући првенствено Приштини", закључује Човић.

Он додаје да Лајчак стално користи терминологију за коју нема мандат и додаје да Европска унија нема мандат да прича о статусу Косова, а Лајчак стално помиње договор Србије и Косова.

"Тај дијалог је увек био статусно неутралан, од када је пребачен са Савета безбедности на Европску унију, мислим да се тада догодила велика грешка са наше стране али очигледно имамо сада ситуацију у којој је кључни фактор Кфор", каже Човић и додаје да Кфор треба да се држи мандата проистеклог из Резолуције 1244 и проистеклог из свих споразума који су потписани.

"Да би дошли до смиривања тензија и да би могао да се направи некакав договор и некакав компромис, прву меру коју треба да предузме Кфор је да специјалене јединице РОСУ помери са севера Косова и Метохије и да се тамо пусти мултиетничка полиција", казао је Човић.

Кфор долази на север Косова, додао је он, искључиво да не дозволи да се догоде неке нове блокаде а то му није функција, а како не би било нових блокада морају се пре свега елеминисати све провокације.

Више о ситуацији на КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА