Најновије

КУРТИ ПРОГОВОРИО НА СРПСКОМ: Снимио поруку Србима на северу КиМ (ВИДЕО)

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти поручио је данас да је почела замена регистарских таблица Републике Србије косовским "РКС" и да ће тај процес трајати до 31. октобра.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Курти се обратио Србима са Косова на Фејсбуку и то на српском језику и том приликом истакао да ће у наредна два месеца моћи да пререгиструју возила у 34 центра за регистрацију широм Косова.

- Поштовани грађани, од данас па до 31. октобра, током 61 дана унутар сва 34 центра за регистрацију возила, поново отварамо могућност преласка регистарсих таблица на оне наше заједничке републике. Прелазак и регистрација возила на таблице РКС служи јавном реду, закону и сигурности. Таблице које издаје Србија, ПР, КМ, ПЗ, ГУ, УР, ПЕ, ДА и ЂА, јесу заоставштина Милошевићевог режима. Овакво наслеђе не треба да буде терет на вашим леђима. На овај начин она вас циљано држи изолованима и у прошлости. Прелазак на таблице РКС елиминише овакав терет и обезбеђује несметану и беспредрасудну слободу кретања на целој територији Републике Косова са севера на југ и са запада на исток - рекао је Курти.

Он је додао да жели да грађани општина Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, који тренутно користе таблице КМ, не буду само грађани тих општина.

- Ми желимо да буду грађани Републике Косова који путују слободно и редовно. Унутар региона Приштине да користе услуге централних институција, посете главни град Косова и прате верске ритуале манастира Грачаница. Унутар призренског региона да посете историјске културне и верске споменике. Унутар пећког региона да посете Руговачку клисуру и Манастир Дечани. Унутар региона Гњилана да посете пријатеље у Партешу, Новом Брду, Ранилугу и Шилову - поручио је Курти.

По његовим речима на Косову тренутно има 401.945 возила са таблицама РКС.

- Десетине хиљада од укупног наведеног броја су у власништву припадника мањинских заједница. Оних, који треба да пређу на таблице РКС, је процентуално отприлике два одсто. Драги грађани, на основу тврдње Србије на разговорима у Бриселу, таблицама је истекао мандат коришћења септембра прошле године. Ми са друге стране отварамо рок током којег се предвиђа регистрација уз финансијске олакшице. Власници возила који буду прешли на званичне таблице током овог двомесечног периода, биће ослобођени таксе и осталих обавеза које могу да достигну вредност од 5.000 евра - нагласио је Курти.

Замолио је грађане да за више детаља око процедуре регистрације прате обавештења МУП, која ће бити објављена на српском језику.

- Бићемо поред вас да би појаснили сваку нејасноћу. Кампања информисања ће се наставити. Обећавамо вам да управне процедуре неће бити препрека онима који су спремни да изврше промену таблица. Хвала вам - додао је Курти.

О ситуацији на Јарињу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА