Најновије

РАЗМЕНА 10 ''АЗОВАЦА'' ЗА ЈЕДНОГ МЕДВЕДЧУКА: Зашто је он Русима толико битан?

Председник Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин је гостујући на ТВ каналу Русија 24 открио разлог за размену украјинског политичара Виктора Медведчука за десет заробљених припадника екстремистичког пука ''Азов''.

Виктор Медведчук (Фото: СБУ)

Према његовим речима, Медведчук је укључен у размену јер је омогућио ослобађање војника 2014-2015.

„Виктора Медведчука познајемо кроз преговарачки процес, али је и пре почетка преговора у Минску учествовао у размени заробљеника, тако да је то за нас био својеврсни дуг, с обзиром на то колико смо момака успели да ослобосимо уз његово учешће. А 2014-2015, сви се добро сећамо да услови нису били бољи, већ негде још гори“, објаснио је Пушилин.

Подсећамо да су после хапшења Виктора Медведчука руски и украјински медији писали о његовим односима са руским председником Владимиром Путином, и навели су да су њих двојица кумови.

Медведчука је у априлу заробила украјинска обавештајна служба СБУ. Наведено је да је он прекршио кућни притвор и покушао да пребегне на руску страну.

Пре избијања сукоба у фебруару ове године, Медведчук је био лидер најјаче опозиоционе фракције «Платоформа за живот».

Министарство одбране Русије је 22. септембра известило да је, као резултат преговора о размени, са територије Украјине враћено 55 заробљених војних лица из Русије, као и Доњецке и Луганске Народне Републике. Касније је шеф ДНР рекао да су међу 215 људи пребачених у Кијев у оквиру размене заробљеника били борци украјинских националистичких батаљона, међу којима су и команданти пука '’Азов'’.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА