Најновије

БИТКА ЗА КРАСНИ ЛИМАН: Руси су опкољени? (МАПА)

Војни блогери тврде да су украјински војници скоро опколили руске војнике базе у граду Лиман у Доњецкој области, британски Телеграф. Слично је стање и на мапама које објављују руски медији.

Руси кажу да су Украјинци донекле напредовали у области северно и источно од града. Иако су то непотврђене тврдње, чини се да су постови украјинских војника на друштвеним мрежама то потврдили.

Ако би Украјинци ушли у Лиман, били би у одличној позицији да касније продру у Луганску област. Тиме би се поништило све што су Руси радили на том подручју током летње фазе рата у Украјини, који је недавно ушао у седми месец, наводи Телеграф.

Губитак Лимана био би показатељ да руске снаге нису успеле да стабилизују своју одбрамбену линију након што су раније овог месеца изгубиле контролу над Изјумом и Купјанском.

"Украјински војници објављују фотографије на којима се види како су развили украјинску заставу на крову зграде сеоског савета у Новосјоловки. Тренутно постоји само једно село, Дробишево, и свега неколико километара земље између севера Лимана и украјинских војника. (Лиман) је у веома рањивој позицији", наводи се у саопштењу које је у среду поподне објавио Војни посматрач, руски војни канал на комуникационој платформи Телеграм.

Рибар, још један ауторитативни руски војни блогер, рекао је да су руске снаге поразиле украјинске борце у зидинама северно, западно и источно од Лимана, али је објавио и мапу на којој се види да се подручје које контролишу Руси смањило.

Телеграф није могао одмах да потврди аутентичност Рибарове картице. Ако је тако, то би значило да ће Украјинци ускоро формирати обруч око града.

Руси су у мају ослободили Лиман, град на северу Доњецке области. Требало је да служи као упориште за нападе на Славјанск и Краматорск.

Гарнизон у Лиману остао је рањив након што су Украјинци почетком септембра напали руске положаје у области око Харкова.

Украјинске снаге су ове недеље покушале да прошире мостобран на источној обали реке Оскил, где је руска војска покушала да се прегрупише након повлачења из области око Харкова.

Не зна се колико је руских војника у Лиману. На друштвеним мрежама пише да су у граду стационирани руски војници и борци из Луганске Народне Републике и Доњецке Народне Републике.

Борци Доњецке Народне Републике написали су на Телеграму да Руси контролишу све путеве који воде ка и од Лимана.

Да ли се ближимо крају рата? Сазнајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА