Најновије

РУСИЈА ИЗАШЛА ИЗ СПОРАЗУМА: Обуставља се извоз жита из Украјине

Русија је саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након данашњег напада у Севастопољу на ратне бродове Црноморске флоте и на трговачка пловила који су ангажовани за обезбеђење житног коридора.

Црноморска флота (Фото: РИА Новости)

"Узимајући у обзир терористички акт који је кијевски режим уз учешће британских стручњака починио 29. октобра 2022. против бродова Црноморске флоте и цивилних пловила ангажованих да осигурају безбедност житног коридора, Русија обуставља своје учешће у имплементацији споразума о извозу пољопривредних производа из украјинских лука, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране, преноси ТАСС.

Према тврдњама руског министарства, британски стручњаци из града Очаков, Николајевска област, учествовали су у планирању данашњег напада девет дронова и седам аутономних поморских беспилотних апарата на руске бродове Црноморске флоте и цивилна пловила, који су се налазили на спољним и унутрашњим сидриштима у бази у Севастопољу.

Русија: Донираћемо 500.000 тона жита сиромашним земљама

Русија је спремна да бесплатно испоручи до 500.000 тона житарица сиромашним земљама у наредна четири месеца, уз помоћ Турске, рекао је данас руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.

"Русија је увек била и остала поуздан партнер и спремна је да свету обезбеди неопходну количину хране. Наша земља је спремна да у наредна четири месеца бесплатно испоручи до 500.000 тона житарица најсиромашнијим земљама", рекао је руски министарства пољопривреде за телевизију Росија 24.

Он је саопштио да ће Москва то урадити "уз учешће поузданог партнера Турске", пренео је ТАСС.

Договор који су постигли Украјина и Русија 22. јула у Истанбулу уз посредовање Уједињених нација и Турске резултовало је до данас извозом неколико милиона тона прехрамбених производа из црноморских лука у Украјини, наводи ТАСС.

О смени руског команданта у зони војне операције прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА