Најновије

ЕУ: Приштина да омогући дужи прелазни период за пререгистрацију

Европска унија затражила је вечерас од Приштине да омогући дужи прелазни период за пререгистрацију возила са српским таблицама.

ЕУ (Фото: Pixabay)

Европска унија сматра да је јучерашња одлука Приштине, која је саопштила да ће пуна примена одлуке о пререгистрацији возила почети од 21. априла, "корак у правом смеру", али да она "није усклађена са споразумима у дијалогу, који су обавезујући за обе стране" и да Приштина "треба да омогући дужи прелазни период", изјавила је портпаролка за спољну политику ЕУ Набила Масрали.

ЕУ додаје да се ради о "доследном савету најближих партнера" Приштине, укључујући ЕУ и САД и да је "разочаравајуће видети да то није прихваћено".

Она је рекла да Приштина "има право да постепено укине таблице КМ, али процес треба да се одвија на начин договорен у дијалогу и спроведен на инклузиван начина и уз консултације".

Портпаролка ЕУ наводи да је споразум из 2016. године предвиђао "јасно секвенциран и дефинисан процес са роком од 12 месеци за процес постепеног укидања, који није испоштован", те да Приштина треба да "омогући дужи прелазни период".

Као и претходних дана, Масрали наглашава да је неопходно задржати смиреност.

"Позивамо све укључене стране да буду уздржане и избегавају било какве радње или реторику који би могли да угрозе стабилност на терену, посебно на северу Косова", рекла је представница за медије ЕУ.

Она је поручила да ће ЕУ наставити, "заједно са својим партнерима, да се ангажује" и с Приштином и с Београдом а очекује да се "стране ангажују конструктивно и у доброј намери како би пронашле решење без даљег одлагања, уз пуну сагласност са споразумима у дијалогу".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА