Најновије

СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ ОТКАЗУЈУ ПОСЛУШНОСТ ПРИШТИНИ: Неће да учествују у акцији на северу

Директор Регионалне дирекције полиције за регион Север Ненад Ђурић изјавио је да су данас из Генералне дирекције полиције у Приштини на север Косова послате патроле саобраћајне полиције да врше притисак на српске полицајце да изричу опомене возачима са КМ таблицама.

КПС (Фото: Јутјуб)

"Желимо да укажемо на то да су патроле из Приштине на север послате без знања и одобрења регионалног директора полиције Север", казао је Ђурић.

"И раније смо указивали Генералној дирекцији полиције у Приштини и међународној заједници на присуство специјалних полицијских јединица и формирање база у нашој зони одговорности такође без нашег знања и одоборења, а које својим активностима уносе страх и немир у народ који овде живи", додао је Ђурић, преноси Косово онлајн.

Ђурић је казао и да се таквим поступцима директно ниподаштава и маргинализује улога наше регионалне дирекције која је овде превасходно да штити и служи народу који живи и ради на северу Косова, без обзира на националну и верску припадност.

"Залажемо се за пуно поштовање Бриселског споразума према коме су јасно утврђене наше надлежности", рекао је Ђурић.

Ђурић је подсетио да је одлука владе у Приштини о пререгистрацији возила послата на извршење и регионалној дирекцији Север и нагласио да су у претходном периоду ставили до знања Генералној дирекцији полиције у Приштини и свим релевантним међународним чиниоцима политике и безбедности на Косову, да полицајци из региона Север ту одлуку не могу да спроводе јер је "политичка и уперена превасходно против српске заједнице којој и сами припадају и деле забринутост поводом свих једностраних акција".

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је након састанка са полицијским представницама регионалне дирекције Север да руководство Српске листе и сви њени представници пружају пуну подршку часним полицајцима из регионалне дирекције север који су одбили да "својим комшијама, браћи сестрама, лекарима професорима уручују опомене због легалних таблица које поседују, а које издају званични органи Србије.

Додао је да им је на томе захвалио у име свих грађана, свих Срба који живе на простору Косова.

"Срби са КиМ су показали да не пристају на уцене, не пристају на план Аљбина Куртија да буду обесправаљени, да им се отима легална имовина, да им се онемогућава слободна кретања, истакао је Симић.

Он је додао да су Срби са КиМ послали јасну поруку Аљбину Куртију, али и онима који га подржавају да Срби не желе да замене српске регистарске ознаке КМ на некакве РКС таблице.

"У име руководства Српске листе желим да нагласим да је нама пре свега потребан мир, не желимо тензије, не желимо ово што сада имамо на терену, а што је производ деловања специјалних јединица које Курти шаље у чисто српске средине без икаквог разлога, али са намером малтретирања наших грађана", рекао је Симић.

Казао је и да је више него јасно да слање полицијских патрола из Приштине у општине на северу КиМ има за циљ даљу дестабилизацију прилика.

"У име свих нас у име руководства Српске листе позивам грађане да остану суздржани, да не наседају на провокације, исто тако желим да нагласим, ми српски политички представници са КИМ у име нашег народа пружамо пуну подршку нашем државном руководству на челу са Александром Вучићем да у складу са интересима овог народа пронађе решење које ће уважити интересе народа али и реалност на терену и које ће онемогућити даљу дестабилзацију", рекао је он.

Поновио је поруку коју је СЛ имала пре неколико дана да ће "изрицање прве новчане казне било коме од наших грађана зато што поседује регистарске ознаке органа републике Србије на овим просторима бити повод за оштар одговор и снажан отпор свим демократским средствима".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА