Најновије

Срби напуштају институције на КиМ?

Полицијски инспекторат у Приштини препоручио је Косовској полицији суспензију Регионалног директора полиције Северне Митровице Ненада Ђурића.

Косово и Метохија (Фото: Јутјуб)

Како се наводи у саопштењу Полицијског инспектората, Ђурић је осумњичен да је починио кривична дела "саботажа" и "позив на отпор".

Додаје се да ће се, осим криминалистичке обраде, разматрати и његова административна одговорност, преноси Коха.

Директор Регионалне дирекције полиције за регион Север, Ненад Ђурић, јуче је изјавио да полиција на северу КиМ неће спроводити одлуку владе у Приштини о подели опомена Србима који нису пререгистровали возила на "РКС" таблице, јер је та одлука "политичка и усмерена против српске заједнице".

Курти суспендовао Ђурића јер је стао у одбрану Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је потврдио да је Полицијски инспекторат тзв. Косова донео одлуку да суспендује директора регионалног полицијског директората Север само зато што је стао у одбрану Срба на КиМ.

"Аљбин Курти је донео одлуку да разреши Ђурића, само због тога што је стао у одбрану српског народа на северу Косова и Метохије", рекао је Петковић на прес конференцији у Палати Србије.

Он је рекао да је разлог за Ђурићеву суспензију то што је јуче стао у одбрану и заштиту својих полицајаца, који су, заједно са градоначелницима четири општине на северу КиМ, донели одлуку да не издају писане укоре возачима са КМ регистарским таблицама.

Петковић је навео и да је о томе обавештен и специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Куртијева идеја је да погази све што смо се договорили у Бриселу, и то сам пренео Лајчаку", рекао је Петковић.

Ракић предлаже да Срби напусте косовске институције на северу

Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да је за суботу заказао хитан састанак свих представника косовских институција на северу Косова и Метохије, на коме ће им предложити да сви Срби напусте косовске институције на северу, почев од њега лично, па до Срба из локалних самоуправа, тужилаштва, суда, полиције, и свих осталих органа.

Ракић је састанак сазвао имајући у виду, како ју је назвао, најновију срамну, нелегалну и антисрпску одлуку Приштине којом је суспендован директор Регионалне дирекције Север, због тога што је одбио да својим суграђанима издаје опомене, за поседовање легалних КМ регистарских ознака, а што су руководство Српске листе и сви градоначелници са севера јуче поздравили и подржали.

"Имајући у виду све притиске којима је изложен наш народ и сви поносни Срби који не пристају да буду декор Приштине, потребно је да у сарадњи са нашом државом Србијом јачамо и градимо српске институције на овим просторима", поручио је Ракић, а саопштила Српска листа.

Он је указао да су Ђурића на позицију директора Регионалне дирекције Север бирали Срби и четири градоначелника са севера, и да Приштина нема никакво право да предузима било какве санкције према њему.

"Сви ми смо у косовске институције ушли, јер је то био део Бриселског споразума. Имајући у виду да Приштина не поштује потписано, јасно је да ми немамо шта да тражимо у тим институцијама, јер је очигледно да Приштина без икаквих последица крши сваки од потписаних споразума", поручио је Ракић.

Тиме, уједно, желе да поруче да политички представници српског народа неће дозволити да се напада српски народ, нити ће немо посматрати како Приштина спроводи терор над грађанима, навео је Ракић.

Симић:Нећемо да трпимо прогон српског народа на Косову и Метохији

Потпредседник Српске листе Игор Симић, поводом данашње смене директора регионалне дирекције полиције север Ненада Ђурић, рекао је да ће Српска листа разматрати одлуку да се Срби са Косова и Метохије повуку из приштинских институција.

"Нико из Приштине нема право да га смени. Он је поступио часно. Они су спровели нелегалну одлуку противну Бриселском споразуму. Срби са Севера Косова су ушли у косовске институције, и ушли смо са једним циљем, да институционално заштитимо српски народ. Али када Приштина не поштује договоре, она је сада решила да сама одлучује...Ми смо доста шанси пружили да дијалог успе, пружали смо руке помирења, а на све то смо добили малтретирање, угрожавање српског народа", навео је Симић.

Како је казао, Ненад Ђурић је смењен противно закону, и након срамне одлуке Приштине, поручио је да је председништво Српске листе уз свој народ, и да ће наставити да се бори за српске интересе, пренео је Пинк.

"Ако је неко мислио да ћемо да трпимо, и да будемо послушници Приштине, нећемо. Ми смо у косовске институције ушли по Бриселском споразуму. Али очигледно, одговор Приштине јесте гажење свих наших права", рекао је он.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА