Најновије

Српске судије се повукле из Основног суда у Косовској Митровици

Све српске судије завршиле су данас процес повлацења из Основног суда у северном делу Косовске Митровице, рекао је новинарима досадашњи судија Апелационог суда и члан Судског савета у Приштини Никола Кабашић, који је у суботу у Звечану испред свих судија први поднео оставку.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

"Ово је крај реализације оне најаве из Звечана, данас су судије које нису стигле јуче да пошаљу своју оставку судском савету Косова то учиниле са званичних мејлова. И то је то, излазимо из суда", рекао је Кабашић.

Додао је да у суду остају колеге Албанци и административни радници.

"Сви Срби поднели су оставку и сада чекамо начин на који ћемо да се раздужимо са предметима, опремом и канцеларијама", рекао је он.

На питање новинара да ли ће се вратити у суд ако се постигне договор, он је рекао да може да говори само у своје лично име и истакао да се он неће вратити.

Досадашња председница Основног суда у Косовској Митровици Љиљана Стевановић је рекла новинарима, на питање шта ће бити са судским предметима Срба, да су се читаво јутро договарали око организације посла са колегама Албанцима.
"Направили смо добар план, да не пропустимо ниједне рокове и да све буде како треба. Колеге Албанци су преузели наше предмете који су хитне природе и мислим да они тренутно имају велики проблем како ће све то да организују. Ми смо се потрудили да им помогнемо колико смо могли", рекла је она.

Она је рекла да су сви Срби напустили суд у Косовској Митровици.

"Извршили смо данас примопредају, сви Срби су отишли. Овде је 20 људи и имамо огранке, око 150 људи, значи сви. Остају да раде колеге Албанци, а сви Срби су поднели оставке", навела је Стевановићева.

Истакла је да са колегама Албанцима никада нису имали ниједан проблем.

"Радили смо посао професионално, дружили смо се и сарађивали и данас неће бити никакав проблем, само ће њима бити мало теже да све то организују. Ми само желимо свим људима са којима смо радили да захвалимо. Ми смо били најбољи суд, ово је једини мултиетнички суд на КиМ, и најбољи у резултатима. Ја сам имала деветомесечни извештај и све сам то рекла Судском савету", навела је она.

Такође, Стевановићева је рекла да су Срби који су радили у косовским институцијама и интегрисане судије трудили да раде професионално и да никада није било ниједне примедбе.

На питање да ли би повукла оставку ако се постигне договор, рекла је да је то питање у овом тренутку непримерено.
"Не бих се око тога изјашњавала, откада смо овде, упозоравали смо да се Бриселски споразум крши", истакла је она и додала да се Судски савет трудио да помогне у одређенин стварима, али да није могло да се уради по питању нарушавања Бриселског споразума.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА