Најновије

Курти покушава да албанизује север Косова

Некадашњи председник Привременог Извршног вец́а Косова и Метохије Зоран Анђелковиц́ изјавио је да то што је косовски премијер Аљбин Курти само два дана по изласку Срба из свих косовских институција најавио изборе у четири српске општине на северу, значи да је кренуо у нову акцију против српског народа и да покушава да албанизује север Косова, преноси Спутњик.

Аљбин Курти (Фото: Привремене институције)

Анђелковиц́ је рекао да је јасно да Курти жели да по сваку цену изазове инциденте.

"Наравно, њему је довољно да 50 Албанаца изађе на те изборе и да каже, ето толика је излазност. И тако да преузму функције на које су српски функционери на северу поднели оставке, односно, локалну самоуправу на северу", објашњава Анђелковиц́.

Он је додао да је очигледно да од Куртија све може да се очекује.

"У Лепосавиц́у, примера ради, имамо једно село које је албанско, и Куртију је довољно да они изађу на изборе и да се они сматрају легалним, јер Курти по закону има право да распише те изборе. Тако да ја ово гледам као покушај да се потпуно албанизује север Косова и да се и на тај начин настави притисак на Србе на северу", наводи  Анђелковиц́.

Анђелковиц́ каже умногоме од понашања међународне заједнице и земаља Квинте према Приштини зависи да ли ће Курти успети у својим намерама.

"Уколико га не спрече Еулекс и Кфор он ц́е увести и албанску полицију на север као и албанске општине у српским срединама. Како ц́е реаговати пре свих земље Квинте тек треба да видимо. То важи за полицију, јер питање је ко ц́е заменити ових 500 припадника српске националности који су напустили КПС", каже Анђелковиц́.

Анђелковиц́ се прибојава да би Курти могао на њихова места да постави полицајце албанске националности из Јужне Митровице, уколико те позиције не буде преузео Кфор или Еулекс.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА