Најновије

АМЕРИКАНЦИ ИЗГУБИЛИ АТОМСКУ БОМБУ Оружје јачине 1,7 милиона тона ТНТ-а као да је испарило

САД су изгубиле нуклеарну бомбу масе 3450 килограма

Фото: Јутјуб

Ваздухопловне снаге Сједињених Америчких Држава изгубиле су нуклеарну бомбу у водама близу обале Џорџије 5. фебруара 1958. године. Инцидент се догодио када се бомбардер Б-47, који је био на путу из ваздухопловне базе Хомстид на Флориди према прекоморској бази, сударио с борбеним авионом Ф-86.

Инцидент се догодио изнад града Савана, а бомбардер Б-47 је био тешко оштећен, па је посада тражила одобрење да испусти бомбу како се не би активирала приликом присилног слетања.

Бомба је испуштена у море али посада касније није могла одредити тачну локацију. Бомба је била тешка 3450 килограма и вероватно се забила у пешчано морско дно.

Била је то хидрогенска бомба „Марк 15”, једна од првих врста нуклеарног оружја које су развиле САД. Бомба је имала снагу од 1,7 мегатона, односно 1,7 милиона тона ТНТ-а, што је чинило најмоћнијим оружјем тог времена.

Губитак бомбе изазвао је велику забринутост код америчких војних власти па је покренута акција потраге како би се лоцирала и пронашла.

Америчка војска и неколико цивилних агенција, укључујући Комисију за атомску енергију, удружили су снаге како би пронашли бомбу и спречили потенцијалну нуклеарну катастрофу.

Потрага је трајала неколико месеци, а у њој је учествовало више од 4.000 људи, више бродова, авиона и подморница.
Међутим, упркос огромним напорима, бомба никада није пронађена и до данас се не зна где се налази.

Инцидент је касније службено класификован под називом „Сломљена стрела", израз који се користи за описивање несреће са нуклеарним оружјем која није резултирала испуштањем радиоактивног материјала.

Инцидент је послужио као позив на узбуну америчкој војсци да хитно развију стоже сигурносне мере и протоколе како би се осигурало да се сличан инцидент никада више не понове.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА