Најновије

СЕВЕРНА КОРЕЈА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ! Појачавају се војне вежбе - све надгледао Ким Џонг Ун

Северна Кореја у среду слави годишњицу оснивања својих оружаних снага и "Дан сјајне звезде" 16. фебруара, кад је рођендан Ким Јонг Ила, сина оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга и оца Ким Јонг Уна.

Фото: Rodong Sinmun

Највиши севернокорејски војни званичници рекли су да ће проширити и интензивирати војне вежбе како би осигурали своју спремност за рат, известили су државни медији уочи велике параде. Обећали су то на састанку који је надгледао вођа Ким Јонг Ун, а након прошлонедељних заједничких ваздушних вежби Јужне Кореје и Сједињених Држава.

Главна тачка дневног реда било је "питање сталног ширења и интензивирања операција и борбених вежби (Корејске народне војске) стриктно усавршавајући спремност за рат" објавила је службена Корејска средишња новинска агенција. Састанак средишњег војног повереништва Северне Кореје одржава се у тренутку када комерцијалне сателитске слике показују да су у Пјонгјангу у току "опсежне припреме за параду" уочи кључних државних празника овог месеца.

Северна Кореја у среду слави годишњицу оснивања својих оружаних снага и "Дан сјајне звезде" 16. фебруара, кад је рођендан Ким Јонг Ила, сина оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга и оца Ким Јонг Уна.

Начелник јужнокорејског Генералштаба рекао је у уторак да помно прати подручја око полигона за параде у Пјонгјангу, додајући да је задњих дана примећено "велико повећање броја особља и возила".

Коментарисао и кинески балон

Сеул и Вашингтон почели су да појачавају заједничке војне вежбе након што је Северна Кореја годину дана тестирала оружје кршец́и санкције. Ово је разбеснело Пјонгјанг, који на такве заједничке вежбе гледа као на пробу за инвазију.

Прошле недеље сигурносни савезници организовали су заједничке ваздушне вежбе у којима су учествовали стратешки бомбардери и невидљиви ловци, због чега је Пјонгјанг упозорио да би такве вежбе могле да "запале свеопшти сукоб".

Министар спољних послова Северне Кореје рекао је да је потез да се појачају заједничке вежбе прешао "задњу црвену линију". Јуче је министарство обране у Сеулу саопштило да је севернокорејски балон прешао њихов ваздушни простор током викенда, али је закључило да не представља претњу.

Верује се да је реч о метеоролошком балону, известила је новинска агенција Јонхап позивајући се на званичнике, а министарство је саопштило да је предузело "мере" не наводећи детаље. Извештај је објављен након што је Вашингтон срушио оно што сматра кинеским балоном за надзор, а Пекинг је рекао да је то био цивилни зрачни балон који је случајно ушао у амерички ваздушни простор.

Стручњаци кажу да је циљ састанка највиших севернокорејских челника у понедељак истакнути спремност земље да се суочи с надолазећим заједничким војним вежбама Јужне Кореје и Сједињених Држава, али и нагласити да је спремна за прави рат.

Руси крећу у велику офанзиву у року од 10 дана!

Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА